پایگاه اطلاعرسانی اسراء: در مكتب دين، انسان در برابر تمام لحظات زندگي خود مسئول است و از اولين پرسشهای بعد از مرگ اين است كه جواني و عمرت را در چه راهي صرف كردي؟! اگر كسي كاهلي كرد يا كار سودمندي براي جاهطلبی و مقامخواهی انجام داد، نه بهقصد تقرب به خدا، چنين انساني مسئول خواهد بود و كيفر خاص خويش را مييابد.
مقدمه فوق که در کتاب انتظار بشر از دين، اثر حضرت آیتاللهالعظمی جوادی آملی به رشته تحریر در آمده، گویای هدفمندی خلقت انسان از بدو تولد تا غروب زندگی در منظومه فکری این حکیم متأله است تا انسان مستعد و جویای کمال را به برنامهریزی دقیق و همهجانبه در زندگی رهنمون و رمز موفقیت در امتحانات الهی را کسب نماید.
آیتاللهالعظمی جوادی آملی با اشاره به آیات نورانی قرآن کریم بیان داشتند: طبق بیان قرآن کریم خداوند نه آن کسی را که ثروت داد عزیز شمرد و نه آنکه را فقیر کرد خوار نمود، بلکه خداوند انسان ثروتمند را با امکاناتش و انسان فقیر را با فقرش آزمود. هر چه را هم به ما نداد باز آزمون است تا يكي را به شكر بيازمايد و يكي را به صبر بيازمايد.
معظم له خاطرنشان کردند: اينطور نيست كه ما فقط نقصها و بديها را ببينيم آنكه ما را آفريد فرمود: قسم ياد ميكنم كه من انسان را در رنج خلق كردم، [دنیا] جاي گنج نيست، گنج جاي ديگر است "لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ في كَبَدٍ" كَبَد يعني رنج، اين لام، لام قسم است حرف هم حرف خداست فرمود: من سوگند ياد ميكنم كه انسان تا زنده است در رنج است اما اگر كسي مسير خودش را عوض كند همين رنج ميشود گنج.
ایشان با تأکید بر دائمی بودن امتحان الهی ابراز داشتند: انسان همواره مبتلا به امتحان الهی است، خداي سبحان هر چه به هر كس ميدهد امتحان است! اگر قدرت به كسي داد، امتحان است و اگر قدرت به كسي نداد هم آزمون است. سلامت و بيماري [هردو] امتحان است، منتها ما عادت كرديم و فقط بيماري را ابتلا ميدانيم ولي سلامت را ابتلا نميدانيم در حالی که برابر آيات قرآن كريم او كه در بيمارستان بستري است، مبتلا به مرض است و او كه بیمار نیست، مبتلا به سلامت است.
این استاد برجسته اخلاق تصریح داشتند: اين زندگي هفتاد سال يا هشتاد سال، جاي امتحان است. ما هشتاد سال داريم کنکور ميدهيم، هيچ لحظهاي انسان از آزمايش الهي بيرون نيست. انسان وقتي در یک روز، کنکور ميدهد، دیگر براي سه یا چهارسال راحت است. اين هشتاد سال کنکور دنیا هم براي داشتن آسایش در جهان ابدیت است. ما يک چنين عالمي در پيش داريم.
------------------------------------------------------
منبع: کتاب انتظار بشر از دين، جلسات درس تفسیر و اخلاق معظم له