به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني اسراء: حجت الاسلام و المسلمين دکتر مرتضي جوادي آملي در یازدهمین جلسه از سلسله جلسات سخنراني خود با موضوع «حکمت نیایش» که در ماه مبارک رمضان بعد از اقامه فريضه ظهر و عصر در مسجد هدایت آمل برگزار می گردد، اظهار داشت: دعاهاي خاص هر روز، نشانگر آن است که خداي عالم هر روز فيض تازه و جديدي را براي کساني که اهل صيام و قيام هستند افاضه ميفرمايد.
وی ادامه داد: يکي از اسماي حسناي الهي «حديث» است یعنی خدا همواره فيض تازه دارد. در عين حالي که خداي عالم از ازل فيض داشته و مَنّ و نعمت و اِنعام او ازلي و ابدي است، اما اين معنايش اين نيست که خداي عالم يک فيض را مستمرّاً عطا ميکند؛ بلکه فیض الهی همواره تازه و جديد است.
رئیس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با اشاره به ویژگی ممتاز ماه مبارک رمضان، اذعان داشت: اينکه شما ميبينيد در ایام ماه مبارک رمضان هم دعاهاي مشترک داريم و هم دعاهاي مختص هر روز را داريم، و اين ویژگی اختصاص به ماه مبارک رمضان دارد، از این جهت است که ماه مبارک رمضان «شهر الله» و ماه نيايش است، ماه رمضان يک ماه ويژه است که بايستي قدر روزها و شبهایش را دانست و زمينه رفعت انساني را همين دعاها فراهم ميسازد.
وی دعا و نیایش را واسطه فوز و عنایت خداوند نسبت به بندگان، معرفی کرد و بیان داشت: خداي عالم وقتي بخواهد از سر لطف و عنايت نسبت به بندگانش فوز جديدي را به آنها عطا بفرمايد راهش را يا در نماز و يا در دعا و نيايش قرار می دهد؛ به عنوان نمونه ما سه روز را به عنوان عيد رسمي الهي داريم: عيد فطر، عيد قربان و عيد جمعه، در اين سه روز خداي عالم نماز مختص قرار داده است و اين نماز مختص يک نيايش خاصي است که خداي عالم به لحاظ اين عيد به بندگانش عطا فرموده چرا که عيدي خداي عالم نماز و دعا است.
استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: باورها و اعتقادات انسان زماني نزج پيدا ميکنند، زماني شکوفا ميشوند و زماني زمينه ثمردهي و اثربخشي آنها فراهم ميشود که با نيايش توأم باشد.
وی تصریح داشت: نوع ما به خدا به عنوان خالق و ربّ و رازق اعتقاد داريم و باور داريم که در عرصه معاد به محضر ساحت الهي ميرسيم، خدا را ملاقات ميکنيم به لقاء حق ميشتابيم، اين را ما باور داريم؛ اما اين باور تا چه حدّي در زندگی ما اثربخش و ثمربخش است؟ اين جاي بحث دارد. ما اگر چيزي که موجب تازگي اين ايمان و ثمربخشي اين ايمان است به آن عطا نکنيم، اين ايمان به مرور خشک ميشود، و دیگر ثمري نميدهد.
مسئول حوزه امام حسن عسکری علیه السلام خاطرنشان کرد: ماه رمضان مانند بهاری است که اگر درخت ايمان ما در این ماه به شکوفه بنشیند، در طول سال یک انسان خردمند، عاقل، فکور و فهيم و از نظر عملي نیز اهل عدل و داد خواهيم بود. آن کساني که رمضان را قدر دانستند و از شب و روز اين ماه بهره بردند و براي هر شب و هر روز فيض و فوز جديدي را از درگاه الهي مسئلت کردهاند و خداي عالم هم از طريق همين دعاها و نيايشها راه فيضش را بر بندگانش گشود و بندگان هم اين فيض را استفاده بردند، طوبي لهم و حسن مأب و تا آخر سال بيمه هستند.
وی با اشاره به تفاوت دعا و نیایش ابراز داشت: دعا با نيايش متفاوت است؛ دعا بيشتر خواستن و تقاضا کردن و درخواست در پيشگاه پروردگار عالم است. اما نيايش، انس، الفت، دوستي، محبت و آن زمينهاي است که بين انسان و خداي او برقرار ميشود. در نيايش آنچه را که نياز داريم اين است که آن رابطه انس و الفت را ايجاد کنيم، اما براي ايجاد اين رابطه به ما آييني را آموختند، آدابي را به ما يادآوري کردند که اين آداب و اين آيين براي نيايش لازم است.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر مرتضي جوادي آملي ابراز ضعف در مقابل پروردگار را از عناصر مهم نیایش بر شمرد و بیان داشت: انسان در مقابل خدا که قدرتي ندارد، ضعيف است و در نهايت ضعف است. اين ضعف را ما در پيشگاه خدا اظهار کنيم، اين خيلي مهم است، شما ببينيد همه نيايشگران خصوصاً عبّاد خصوصاً شخصيتهاي ممتاز عرصه عبوديت و بندگي و نيايش همانند علي بن ابيطالب و همانند امام سجّاد(عليهما آلاف التحية و الثناء) چگونه اظهار ضعف، اظهار ذلّت، اظهار خواري در مقابل پروردگار می کنند؛ «الهي عبيدک بفنائک مسکينک بفنائک مستکينک بفنائک حقيرک بفنائک ذليلک بفنائک» اين جور اظهار تذلّل و تضرّع و اظهار عبوديت و بندگي، هيچ جا انسان را اين گونه بزرگ و داراي شرح صدر نميسازد، جز عرصه نيايش. بنابراين يکي از جهاتي که براي نيايشگر لازم است، بيان ضعف، ناداراي و فقرش در مقابل پروردگار است. شما ميبينيد بزرگترين نيايش، نيايشي است که امام حسين(عليه السلام) در روز عرفه دارد، اين دعاي عرفه. بخش اوّل دعاي عرفه را شما ميبينيد که ابي عبدالله(عليه السلام) مرتّب از ضعف خودش در پيشگاه پروردگار عالم ميگويد.