18 12 2023 2121781 ID:
image

همایش علمی نقش علوم انسانی اسلامی دیجیتال در پژوهش در محل بنیاد اسراء برگزار گردید

 پایگاه اطلاع رسانی اسراء: همایش علمی نقش علوم انسانی ـ اسلامی دیجیتال در پژوهش صبح امروز (27 آذر ماه) در محل سالن همایش های بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار گردید.    

 پایگاه اطلاع رسانی اسراء: همایش علمی نقش علوم انسانی ـ اسلامی دیجیتال در پژوهش صبح امروز (27 آذر ماه) در محل سالن همایش های بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار گردید.

در این همایش، پیام تصویری آیت الله العظمی جوادی آملی به مناسبت هفته پژوهش پخش گردید.

همچنین آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور و حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی رییس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء سخنرانی نمودند.

در ابتدای همایش، حجت الاسلام و المسلمین سید کمال الدین عمادی معاون پژوهشی بنیاد و مهندس وحید احمدی معاون فناوری و اطلاعات بنیاد اسراء، گزارشی از پژوهش و نقش علوم انسانی اسلامی دیجیتال در پژوهش ارائه نمودند.


 

آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در این همایش بیان داشت: حقیقت انسان و رشد انسان در گرو اندیشه ورزی و پژوهشگری است و اینها در هویت انسان ریشه داشته و برای رشد انسان نیز ضروری است.

وی گفت: اگر پژوهش در خدمت علوم الهی و اسلامی قرار گیرد، پژوهشی متمایز خواهد بود به دلیل اینکه جایگاه علوم الهی در زمان کنونی که انتظارات به حقی هم از این علوم می رود، یک جایگاه ممتازی است. لذا همانطور که تحقیق و اندیشه ورزی در این علوم الهی، دارای اجر مضاعف هست در کوتاهی در این بخش ها نیز عقاب مضاعفی خواهد بود و لذا همگان باید نسبت به پژوهش در این علوم اهتمام داشته باشند.

ایشان بیان داشت: حوزه علمیه در این صد سال اخیر دارای دستاوردها زیادی بوده، از دل این حوزه عالمان و بزرگان زیادی بودند و هستند که منشأ اثرات فراوانی در جهان بشری بوده اند، همچنین از دل این حوزه، انقلاب اسلامی پدید آمد، از دل این حوزه شخصیت بزرگی همچون آیت الله جوادی آملی بیرون آمد که مثل خورشید می درخشد و برکات دیگری که از دل این حوزه بوجود آمده و باید در کنار انتقادهایی که وجود دارد و بیان می شود، این دستاوردها نیز بیان شود.

وی گفت: تفسیر تسنیم که محصول یک دوره تدریس تفسیر از آیت الله جوادی آملی می باشد یک کار منحصر به فردی بوده که در این دوره اتفاق افتاد چرا که ما قبلا تفسیر داشتیم اما اینکه این تفسیر قرآن، تدریس شود و همگان بتوانند در این جلسات شرکت کنند و سپس این جلسات تنظیم و به صورت مکتوب عرضه شود، کار منحصر به فردی است. 

ایشان اظهار داشت: آیت الله جوادی آملی نه تنها در حوزه تفسیر و فقه و اصول و علوم عقلی منشأ برکت بوده اند که در حوزه منش و روش و اخلاق عملی نیز در حوزه علمیه اثر گذار بوده شاگران زیادی تربیت نموده اند و برگزاری جلسه درس اخلاق حضرت استاد در روزهای پنجشنبه در مسجد اعظم قم به صورت عموم، در امتداد اهمیت دادن حضرت استاد به این بخش می باشد. 

آیت الله اعرافی در بخش دوم از سخنان خود به رابطه علوم اسلامی و علوم دیجیتال و هوش مصنوعی پرداخت و بیان داشت: این رابطه بین علوم اسلامی با هوش مصنوعی را در چهار محور می توان تعریف کرد، یکی اینکه هوش مصنوعی به مثابه موضوعی نو و مستحدث است علوم فلسفه و کلام، فقه و حقوق و اخلاق و ارزش ها باید راجع به این پدیده داوری کند، یعنی هوش مصنوعی، موضوعی است که در شعاع علوم اسلامی باید بحث شود.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور بیان داشت: محور دیگری در رابطه با این موضوع این است که هوش مصنوعی، یک ابزار هست و حوزه باید در این مورد و استفاده از این ابزار خصوصا در امر پژوهش پیشگام باشد.

وی ادامه داد: محور دیگری این است که هوش مصنوعی، همراه و مشارک در تحقیق باشد و محور چهارم که مهم هم است اینکه هوش مصنوعی، موضوع ساز است، و همانطور که می تواندانواعی از مسائل فلسفی، کلامی، تفسیری، حقوقی و اجتماعی تولید کند، ما باید مواضع قوی داشته باشیم تا بتوانیم بیشترین و بهترین استفاده را از آن ببریم و این را به یک عنوان یک موضوع ساز در نظربگیریم و با آن برخورد کنیم.

​​​​​

حجت الاسلام المسلمین مرتضی جوادی آملی رییس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء در همایش علمی نقش علوم انسانی اسلامی دیجیتال در پژوهش، ابراز داشت: جهان مدرن آن زمان که درهای آسمان کلیسا را بست و به خود مراجعه کرد و اومانیسم پا گرفت، و مبنای کار خودش را فهم بشری بنا نهاد، علوم انسانی شکل گرفت، البته علوم انسانی خدمات ارزشمندی به ارمغان آورده هر چند آزار و اذیت هایی نیز در حوزه اسلامی، اعتقادی و باورها بوجود آورده است.

وی گفت: حوزه های علمیه باید در دو جبهه فعالیت نماید، یکی در پاسخ به شبهات روز جامعه و دیگری بر تولید آثار فاخر و کارآمد در حوزه پژوهشی برای جامعه امروزی.

این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: حوزه های علمیه باید با شناسایی پرسش های روز و شبهات بوجود آمده در عصر کنونی، خود و جامعه اسلامی را در مقابل این هجم از شبهات واکسینه کند.

وی با بیان اینکه کارآمدی نظام اجتماعی به کارآمدی علوم است، اظهار داشت: لازم است تا آثار خود را مبتنی بر علوم اسلامی ـ انسانی تولید کنیم تا در عرض تولیدات دیگر علوم، کارایی لازم برای جامعه و بشریت داشته باشد و بتواند نسبت به اصلاح زندگی جوامع برنامه مدوّن و منظمی ارائه نماید.

استاد مرتضی جوادی آملی بیان داشـت: ما با توجه به منابع اصیل وحیانی که در دست داریم، باید بتوانیم با برنامه ریزی، برنامه هایی را در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و روابط بین الملل برای جوامع بشری ارائه نماییم.

 

​​​​​​​
حجت الاسلام و المسلمین عمادی معاون پژوهشی بنیاد در گزارشی بیان داشت: پژوهشگاه معارج در دوره جدید خود در دو محور برنامه های خود را به پیش خواهد برد، یکی استمرار تحقیق و تنظیم آثار ارزشمند حضرت استاد علامه جوادی مدظله العالی، و دیگری پژوهش مساله محور و کاربردی بر اساس منظومه فکری معظم له.

وی سپس به آثار تولید شده در سال پژوهشی 1401 تا 1402 پرداخت و گفت: در سال گذشته مجموعا ۲۱ اثز فقهی، تفسیری، فلسفی و عرفانی و ۷ مجله به بازار علم و دانش عرضه شده است. 

وی گفت: چاپ مجلدات 66 تا 71 تفسیر شریف تسنیم، جلدهای 9 و 10 رجال تفسیری، کتاب البیع جلد او و کتاب القاعده الشرط الفقهیه،  کتاب الصوم، جلد 37 رحیق مختوم و جلد 6 عقلانیت شهود از جمله آثار تولید شده در سال گذشته بوده است.

 

وی عنوان کرد: سال آینده بیش از ۴۰ اثر پژوهشی را به جامعه علمی عرضه خواهیم کرد، بیش از ۷ اثر ایشان به زودی منتشر خواهد شد که از جمله آنها می توان به جلد ۷۲ تفسیر تسنیم و جلد پنجم کتاب شریف صدمین که همان شرح نهج البلاغه است، جلد ۳۸ رحیق مختوم، جلد ۷ عقلانیت شهود و جلد ۱۱ سروش هدایت اشاره کرد.

 

 


​​​​​​​مهندس وحید احمدی معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش اظهار داشت: پرداختن به علوم انسانی دیجیتال در فضای پژوهش امروز امری ضروری است بنابراین بنیاد اسراء هم پرداختن به علوم انسانی دیجیتال را در دستور کار خود قرار داد و طی سال گذشته فعالیت های عمده ای به لحاظ مفاهیم و برنامه ریزی برای شروع این مسئله شکل گرفت.

وی گفت: عمده فعالیت های ما به فعالیت ها در حوزه علوم انسانی و اسلامی دیجیتال با بهره گیری از فناوری های هوش مصنوعی است که بشر به ان دست پیدا کرده است.
​​​​​​​
وی بیان داشت: سرویس های هوشمند جستجوگر براساس آثار آیت الله جوادی آملی و آرشیو دروس و آثار ایشان یکی از کارهای صورت گرفته در این زمینه است که در حال پیاده سازی دیجیتال آثار علامه جوادی آملی هستیم.

وی گفت: اینکه چرا بنیاد بین المللی اسراء به این عرصه ورود کرده، بیان داشت: با توجه به وجود زیر ساخت های فنی، زیرساخت های پژوهشی و غنی، زیرساخت های خوب آموزشی و همچنین آرشیو غنی و کلان داده در بنیاد، بنیاد به این سمت حرکت کرده است. 

وی گفت: تنها با ایجاد یک اکو سیستم کامل و جامع می تواند انتظار داشت تا مرز سرآمدی را داشته باشیم.

گزارش تصویری همایش علمی نقش علوم انسانی اسلامی دیجیتال در پژوهش


دیدگاه شما درباره این مطلب
0 Comments