اسمای الهی؛ تبلور توحید (جلسه 30)

21 04 2023 1378066 شناسه:
دانلود فایل تصویری

بسم الله الرحمن الرحيم

«سُبْحَانَكَ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ يَا رَبَّ كُلِّ شَيْ‏ءٍ وَ وَارِثَهُ يَا اللهُ إِلَهَ الْآلِهَةِ الرَّفِيعَ جَلَالُهُ يَا اللَّهُ الْمَحْمُودُ فِي كُلِّ فِعَالِهِ يَا رَحْمَانَ كُلِّ شَيْ‏ءٍ وَ رَاحِمَهُ يَا حَيُّ حِينَ لَا حَيَّ فِي دَيْمُومَةِ مُلْكِهِ وَ بَقَائِهِ يَا قَيُّومُ فَلَا يَفُوتُ شَيْ‏ءٌ مِنْ عِلْمِهِ [فَلَا يُفَوِّتُ شَيْئاً عِلْمُهُ‏] وَ لَا يَئُودُهُ يَا وَاحِدُ الْبَاقِي أَوَّلَ كُلِّ شَيْ‏ءٍ وَ آخِرَهُ يَا دَائِمُ بِغَيْرِ فَنَاءٍ وَ لَا زَوَالَ لِمُلْكِهِ يَا صَمَدُ فِی غَيرِ شَبِيهٍ وَ لَا شَيْ‏ءَ کَمِثلِهِ يَا بَارُّ فَلَا شَيْ‏ءَ كُفْوُهُ وَ لَا مُدَانِيَ لِوَصْفِهِ يَا كَبِيرُ أَنْتَ الَّذِي لَا تَهْتَدِي الْقُلُوبُ لِعَظَمَتِهِ يَا كَبِيرُ أَنْتَ الَّذِي لَا تَهْتَدِي الْقُلُوبُ لِعَظَمَتِهِ يَا بَارِئُ الْمُنْشِئُ [النُّفُوسَ‏] بِلَا مِثَالٍ خَلَا [مَضَى‏] مِنْ غَيْرِهِ يَا زَاكِي الطَّاهِرُ مِنْ كُلِّ آفَةٍ بِقُدْسِهِ يَا كَافِي الْمُوسِعُ لِمَا خَلَقَ مِنْ عَطَايَا فَضْلِهِ يَا نَقِيُّ [نَقِيّاً] مِنْ كُلِّ جَوْرٍ لَمْ يَرْضَهُ وَ لَمْ يُخَالِطْهُ فِعَالُهُ يا حَنَّانُ انْتَ الَّذِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْ‏ءٍ رَحْمَتُهُ يا مَنَّانُ ذَا الإِحْسانِ قَدْ عَمَّ الْخَلائِقَ مَنُّهُ يا دَيّانَ الْعِبادِ فَكُلٌّ يَقُومُ خاضِعاً لِرَهْبَتِهِ يا خالِقَ مَنْ فِي السَّمواتِ وَ الْأَرَضِينَ فَكُلٌّ إِلَيْهِ مَعادُهُ يا رَحْمانُ وَ راحِمَ كُلِّ صَرِيخٍ وَ مَكْرُوبٍ وَ غِياثَهُ وَ مَعاذَهُ يا بارُّ فَلا تَصِفُ الْأَلْسُنُ كُنْهَ جَلالِ مُلْكِهِ وَ عِزِّهِ يا مُبْدِئَ الْبَرايا لَمْ يَبْغِ فِي إِنْشائِها أَعْواناً مِنْ خَلْقِهِ يا عَلّامَ الْغُيُوبِ فَلا يؤُدُهُ مِنْ شَيْ‏ءٍ حِفْظُهُ يا مُعِيداً ما أَفْناهُ إِذا بَرَزَ الْخَلائِقُ لِدَعْوَتِهِ مِنْ مَخافَتِهِ يا حَلِيمُ ذَا الأَناةِ فَلا شَيْ‏ءَ يَعْدِلُهُ مِنْ خَلْقِهِ يا مَحْمُودَ الْفِعالِ ذَا الْمَنِّ عَلى‏ جَمِيعِ خَلْقِهِ بِلُطْفِهِ ...»

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

بسم الله الرحمن الرحيم

«الحمد لله رب العالمين و صلي الله علي محمد و آله الطاهرين».

نام شريف رمضان را خداي عالم در قرآن به عظمت ياد ميکند و جلوههاي اين ماه را که نزول قرآن است و شهر صيام است را هم ذکر ميکند و همچنين در پايان اين ماه مسئله­ای را که مکمل اين ماه است را هم بيان ميکند.

ماه رمضان از آن جهت که تعلق به حق - سبحانه و تعالي - دارد و ماهي است که منسوب به حق است، از يک موقعيت استثنايي و ويژه برخوردار است؛ مثلاً همه مساجد به خدا منسوب هستند اما در بين همه مساجدي که بيت العباده هستند کعبه جايگاه ويژهاي دارد و نسبتش به حق - سبحانه و تعالي - تام است. همه زمانها هم به خدا منسوب هستند اما برخي از زمانها به جهت ظهور و تجلي حق - سبحانه و تعالي - در آن زمانها از يک شرافت ويژه برخوردارند. همانگونه که ميگويند شرف المکان بالمکين، در باب زمان هم اينگونه است شرف زمان به آن امري است که متمزمن در آن زمان است قرآني که در اين ماه نازل شده است ماه رمضان را آسماني و الهي ميکند.

﴿شَهْرُ رَمَضانَ الَّذي أُنْزِلَ فيهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنَّاسِ وَ بَيِّناتٍ مِنَ الْهُدى‏ وَ الْفُرْقانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْه‏﴾[1]، اين دستور مستقيم حق - سبحانه و تعالي - است که آن کسي که اين ماه را زيارت کرد و بر اين ماه آشنا شد خود را مهياي سفر الهي کند و در دعوت و ضيافت الهي شرکت کند و روزه بگيرد و اين روزه را پاس بدارد تا پايان اين ماه: ﴿وَ لِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلى‏ ما هَداكُمْ﴾[2]، چقدر زيباست که خداي عالم هدايت ما را در ماه رمضان امضا ميکند ابرام ميکند و با جلوههاي برتري که در اين ماه ايجاد کرده است به همه مواهب خير ما را آشنا ميکند.

آيا اين چه ماهي است که يک شب آن از هزار ماه برتر و والاتر است ﴿لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْر﴾[3]؟ آيا اين چه ماهي است که يک شب آن تمام مقدرات امور يک ساله تقدير ميشود و به دست صاحب آن زمان و صاحب العصر عطا ميشود و باعث سلام و درود الهي و فرشتگان بر بندگان و عباد ميشود؟ ﴿سَلامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ﴾[4]، اين اموري که در شب قدر ميآيد، اين اموري که در ماهها در شبها و روزهاي ماه مبارک رمضان است سراسر خير و رحمت است.

حق - سبحانه و تعالي - اين ماه را که براي تطهير، براي استغفار، براي دعا و مناجات، براي پاکي و پاکيزگي،و برای اينکه انسان­ها مهياي سفر الهي بشوند، و به عنوان اول سنه يا غُره شهور شناخته ميشود، قرار داد، اينها جلوههاي برتر اين ماه است. دعاهاي روزش، دعاهاي شبش، اسماي حسناي الهي، سفره افطارش، غذاي سحرش و همه آنچه را که در اين ماه وجود داشته است براي اهل و براي علاقمندان به اين ماه خير و برکت را به همراه آورده است.

ما از خداي عالم عاجزانه استدعا داريم که اولاً آمرزش و غفرانش را شامل حال همه ما بگرداند و رحمت هدايتش را و تقوايي که محصول ماه مبارک رمضان و صيام اوست را به ماه مرحمت بفرمايد و جامعه ما را و کشور ما را و نظام ما را و آحاد اين ملت را در پناه خودش از هر آسيب و گزندي حفظ بفرمايد.

شرايط خاصي بر کشور ما و بر مردم ما حاکم است. مردم ما که مردم غيور و عزتمند و شرافتمندي هستند همواره از مواهب الهي استقبال کردند و از اين ماه عزيز با همه­ی آنچه که براي آنها از سختي و دشواري بود با همه­ی نيت پاک و پاکيزه استقبال کردند. ما هم از خداي عالم عاجزانه مسئلت ميکنيم که اين ماه را و اين شبها و روزها و سحرها و افطاريها را براي جامعه ما از صلاح و فلاح و از سعادت و خير و برکت، همانگونه که رسول الله فرمود: «قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَكَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ»[5]، إنشاءالله با اينها همه ما را توأم و همراه بفرمايد.

اميدواريم که فطر اين ماه که جوائز و ليله جوائز و يوم الجوائز است خداي عالم پاداش نيکويي را براي همه ما هم در دنيا و هم در عقبي فراهم آورد و توفيق درک ماههاي ديگري از رمضان را در سالهاي بعد به ما مرحمت بفرمايد و اگر چنين است که به لطف است و اگر اراده خدا بر امري ديگري است همه ما را مرحوم و مورد رحمت خودش قرار بدهد و احدي از ما را محروم و نافرجام باقي نگذارد.

«و السلام عليکم و رحمة الله و برکاته»

 

[1] . سوره بقره، آيه185.

[2] . همان

[3] . سوره قدر، آيه3.

[4] . همان، آيه5.

[5] . الامالی(للصدوق)، ص93 ؛ اقبال الاعمال، ج1، ص2.

​​​​​​​

 


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات