22 12 2024 5202263 شناسه:
image

تعاملات بنیاد بین‌المللی اسراء با دانشگاه علوم انسانی روسیه شکل می‌گیرد

حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء و معاون علمی دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه دیدار و گفتگو کرد.

حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء و معاون علمی دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه دیدار و گفتگو کرد.

 

حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی  رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء که جهت سخنرانی در نشست منطقه‌ای جایزه جهانی امام خمینی (ره) به مسکو سفر کرده بود، با هماهنگی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه با معاون علمی دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه دیدار و گفتگو کرد.

در این نشست که محمود واعظی رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران و معاون دانشجویی دانشگاه علوم انسانی نیز حضور داشتند، اولگا پائولنکو معاون علمی آندری لاگینف رئیس دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این دیدار، درباره برخی فعالیت‌های دانشکده‌های زیر مجموعه توضیحاتی ارائه کرد.

وی ایران را مهد تمدن و زبان فارسی را زبان حکمت، فرهنگ و تمدن دانست و این پشتوانه قوی را علت محفوظ ماندن آن طی هزاران سال از تسلط زبان‌های بیگانه دانست.

در ادامه استاد مرتضی جوادی آملی ضمن تبریک سال نو میلادی پیش رو و تولد حضرت عیسی (ع)، به سه حوزه علوم در ایران؛ علوم طبیعی، علوم ریاضیات و علوم انسانی اشاره کرد. وی درباره توسعه علوم انسانی در ایران توضیحاتی داد و آن را علم و دانش با موضوع مربوط به انسان توصیف کرد.

حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی در این‌باره بر موضوع دانش علوم انسانی تأکید نمود و سخن خود را با این سوال آغاز کرد که منظور چگونه انسانی‌ست.

وی انسان امروز را نه بر اساس نظام مادی بلکه نفس انسان با ظرفیت خلقت، اما با قابلیت یک امر فراطبیعی معرفی کرد، آن را موضوع دانش علوم انسانی در ایران عنوان نمود و گفت: اگر ما در انسان تعمق نکنیم، موضوع علوم انسانی نامشخص می‌ماند.

رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء سپس این بحث را با پیام امام خمینی (ره) به گورباچف مرتبط کرد و اظهار داشت: وقتی پیام امام ارسال شد، مقامات شوروی گویا به این فکر افتادند که آیا این پیام یک نوع مداخله در امور کشور ما محسوب نمی‌شود؟ اما جواب آن بود که ما به شوروی به عنوان یک کشور کاری نداریم بلکه این پیام به نفس انسانی مربوط می‌شود و مرتبط به عالم مادی نیست و روح انسان را مدنظر دارد. وی در این باره افزود: اگر علوم انسانی را بخواهیم تعریف کنیم جا دارد انسان را پیش از آن بشناسیم بعد علومی که مربوط به انسان است را مطالعه کنیم.


اولگا پائولنکو پیرامون این موضوع، به وجود بیش از ۱۳۰ قومیت مختلف در روسیه اشاره کرد که طی سالیان در کنار یکدیگر زندگی کرده‌اند و این وحدت باعث شده کشور رشد کند. در این رابطه معاون اول دانشگاه علوم انسانی به پیروان ادیان مختلف ساکن در روسیه اشاره کرد و مسلمانان را بویژه به عنوان یک ظرفیت غنی برای روسیه معرفی نمود و افزود: چیزی که ما را متحد می‌کند احترام به ادیان سنتی و اعتقادات یکدیگر است مانند ملت بزرگ ایران که با وحدت خود توانسته‌اند در مقابل انواع دشمنی‌ها مقاومت کنند.

پائولنکو به پیام امام خمینی (ره) اشاره کرد و گفت: بدین سبب که تمام زندگی‌اش را با بی‌خدایی و اعتقاد به بی‌اهمیت بودن ایمان سپری کرده بود نتوانست پیام آیت‌الله خمینی را درک کند و باعث شد کشور ما از هم پاشیده شود گویی رهبران شوروی هنوز به درک واقعی از معنویت نرسیده بودند و این پیام را نفهمیدند، اما ما آن پیام را یک پیش‌بینی درست برای آینده شوروی محسوب می‌کنیم.

وی ادامه داد: ما در دانشگاه علوم انسانی به دانشجویان خود درک معنویت را یاد می‌دهیم و آنها را به این باور ترغیب می‌کنیم که درک درستی از مفهوم نفس انسان همانطور که در ادیان تأکید می‌شود داشته باشند.

معاون دانشجویی دانشگاه علوم انسانی روسیه گفت: ما در حال گشایش یک انستیتو وابسته به دانشگاه هستیم که دو دانشکده دین‌شناسی و الهیات خواهد داشت؛ همچنین دارای سه کرسی روابط بین ادیان و دولت، تاریخ ادیان سنتی و کرسی مطالعات ادیان دروغین و عرفان‌های کاذب.

وی در این باره، افزود: اکنون مشاهده می‌شود که بسیاری از باور‌ها و شعائر دروغین جوانان را تهدید می‌کند و این یک مشکل جدی‌ست که ما در حال برای احیاء مجدد مبارزه با ادیان کاذب در تلاش هستیم.

محمود واعظی اظهار داشت: دانشگاه تهران و دانشکده الهیات می‌توانند با دانشگاه شما می‌تواند ارتباط تنگاتنگی پیدا کند و در این باره برگزاری هفته‌های دوستی با موضوعات گوناگون به عنوان گام اول پیشنهاد می‌شود و امیدوار هستیم در سال جدید میلادی گام بلند و ارزشمند الهیاتی و فلسفی و معرفتی بین دانشگاه تهران و دانشگاه علوم انسانی روسیه شکل بگیرد.

پائولنکو ضمن استقبال از این پیشنهاد، گفت: ما از سفارت ایران و شخص رایزن فرهنگی که در جهت توسعه و تعمیق روابط فعالانه با دانشگاه ما همکاری می‌کنند سپاسگزاریم و برای اجرایی سازی هرگونه تعامل با دانشگاه‌های ایران اعلام آمادگی می‌کنیم.

بخش دیگری از این برنامه بازدید، هیأت ایرانی از موزه فعالیت‌ها و توانمندی‌های دانشگاه علوم انسانی روسیه بود که در آن تمامی افراد موثر، اقدامات، تعاملات، یادداشت‌های مهم، عکس‌های وقایع و رویداد‌ها و مهم‌ترین هدایای دریافتی از بدو تأسیس تا کنون به نمایش گذاشته شده است.

دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه بر اساس توسعه انستیتو دولتی تاریخ و آرشیو مسکو تأسیس شد. این دانشگاه یکی از پیشروترین دانشگاه‌ها در حوزه علوم انسانی و اجتماعی روسیه محسوب می‌شود و دارای حدود ۲۱ هزار دانشجو در رشته‌های مختلف است. ۳۶ رشته تخصصی در دوره تحصیلات تکمیلی و در مقطع دکترا و ۱۱ شورای تخصصی پایان‌نامه که ۵ شورای آن برای دفاع از پایان نامه دکتری ا‌ست در این دانشگاه وجود دارد.