03 05 2018 296164 بطاقة تعريف:
image
در نمایشگاه کتاب تهران عرضه می شود:

«رجال تفسیری»؛ یک اثر جدید علمی در معرفی راویان روایات تفسیری

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: جلد سوم از کتاب ارزشمند «رجال تفسیری» اثر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی به همت مرکز بین المللی نشر اسراء در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می شود.

 

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی اسراء: جلد سوم از کتاب ارزشمند «رجال تفسیری» اثر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی به همت مرکز بین المللی نشر اسراء در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می شود.

در ادامه به معرفی مختصری از این کتاب گرانسنگ می پردازیم:

شیوه رایج درمیان محدثان، نقل حدیث باسند است وسند، مجموعه راویان در زنجیره نقل حدیث هستند که شناخت آنان برای پی بردن به درستی یا نادرستی گزارششان امری عقلایی است وپیشوایان معصوم علیهم السلام نیز فراگیر وبی تفکیک میان روایات فقهی وغیرفقهی برآن تاکید ورزیدند. درپژوهش کنونی تلاش شده است گزارشی از راویان روایات تفسیری درحوزه های گوناگون طبقه راوی، استادان وشاگردان، مذهب و گرایش فکری وجایگاه حدیثی او به دست داده شود.

با توجه به اینکه تاکنون علمای رجال، بیشترین تحقیقات و پژوهش را در خصوص راویانی که روایت فقهی داشته یا در کتب اربعه حدیثی شیعه نام آنها آمده است مبذول داشته اند، کمتر به راویانی که احادیث تفسیر معرفتی را نقل کرده اند توجه نموده اند لذا آیت الله جوادی آملی با توجه به نگاه ژرف وعلمی که دارند این خلا را احساس کرده و دستور تدوین معجم رجالی راویان تفسیر را به گروه حدیث دادند که اهداف پژوهشگاه معارج از پرداختن و تدوین این کتاب به شرح ذیل می باشد:
۱- هدف از تدوین خارج کردن روایات تفسیری که دارای ضعف روایی می باشند
۲- خارج شدن راویان کتب تفسیر از حالت مجهول و مهمل
۳- رسیدن به توثیق راویان حدیثی

همچنین این کتاب باهدف اینکه احادیث و روایات از مهم ترین منابع معرفتی اصیل در فرهنگ دین می باشد که اگر استنادش به معصوم تام باشد بی تردید حجت الهی شمرده شده و بایستی از آن پیروی کرد لذا تاریخ شاهد است که چگونه جعالان حدیث و وضاعان روایت، با این گوهر وحیانی بازی کردند و با دس، وضع و جعل، سعی داشته اند تا مجوزی برای افکار و اعمال ناشایست خودشان فراهم آورند.

پس باید حریم حدیث از هر نوع آلایشی پاکسازی شود، در برخی از دانش ها ـ همانند فقه که عالمان دین بیشتر پیرامون آن تحقیق کردند ـ بیش از دیگر علوم است؛ لیکن در خصوص رجال و راویان تفسیری، تحقیق شایسته ای به عمل نیامده است.

 

کتاب رجال تفسیری که اختصاص به شرح حال «راویان روایات تفسیری» دارد، در نوع خود یک اثر علمی جدید محسوب می گردد، زیرا تاکنون اثر مستقلی در خصوص راویان تفسیری، توسط علمای اسلامی نگاشته نشده است.

معرفی اجمالی این اثر از این قرار است:

 جلد سوم این اثر، در بردارنده نام 114 راوی است که از ادامه نام «احمد» شروع می شود و تا نام «اسحاق» ادامه می یابد.

درباره هر یک از راویان به پنج محور پرداخته شده است:

  1. بیوگرافی اجمالی راویان با بهره گیری از گزارش رجالیون و تحقیق در روایات راوی.
  2. تعیین طبقه و عصر راوی و مصاحبت وی با معصوم (علیه السلام).
  3. معرفی استادان و شاگردان راوی.
  4. مشخص کردن مذهب و گرایش فکری راوی.
  5. تبیین مکانت و جایگاه حدیثی راوی با استفاده از قرائن و نقد و بررسی آنها.

گفتنی است در استفاده از کتب رجالی، تنها به رجال شیعه بسنده نشده است، بلکه از رجال اهل سنّت و دیدگاه رجالیّون آنها نیز استفاده شده است و ذیل هر عنوان تمام منابع شیعه و سنّی که نام راوی در آنها ذکر شده معرفی شده است.

همچنین در معرفی و شناخت بیشتر راوی، تنها به گزارش رجالیّون بسنده نشده است، بلکه روایات وی از جهت کمّی و کیفی؛ و نیز استادان و شاگردان ایشان نیز مورد عنایت بوده است.

علاقمندان به تهیه آثار مکتوب و دیجیتال حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی می توانند به غرفه مرکز بین المللی نشر اسراء در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به آدرس:مصلای امام خمینی (ره) ، شبستان، راهرو شماره هفت(7)، غرفه شماره نوزده (19) مراجعه نمایند.


دیدگاه شما درباره این مطلب
أضف تعليقات