10 10 2017 271798 بطاقة تعريف:
image
آیت الله العظمی مظاهری:

اندیشه های حضرت آیت الله جوادی آملی نشأت گرفته از قرآن است / عقلانیت مدرن بشر را دچار چالش‌های جدّی ساخته است

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: حضرت آیت الله مظاهری در پیامی به دوّمین پیش نشست کنگرۀ بین المللی توسعه و تعالی علوم بر پایۀ عقلانیّت وحیانی «با تکیه بر اندیشه‌های آیت ‌الله العظمی جوادی آملی» بیان داشت: حضرت آیت ‌الله جوادی آملی حقّاً از افتخارات بزرگ امروز در جهان اسلام هستند و بی‌تردید، توجّه و...

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی اسراء به نقل از خبرگزاری «حوزه»: حضرت آیت الله مظاهری در پیامی به دوّمین پیش نشست کنگرۀ بین المللی توسعه و تعالی علوم بر پایۀ عقلانیّت وحیانی «با تکیه بر اندیشه‌های آیت ‌الله العظمی جوادی آملی»، تصریح کردند: «عقلانیّت وحیانی» به عنوان یک «شیوۀ معرفتی»، منهج و روشی است برای آنکه علم صحیح، و به اصطلاح فرهنگ والای اسلامی، «علم نافع» را پ که اساس و پایۀ هر خیری است، متحقّق سازد.

معظم له تاکید کردند: حضرت آیت ‌الله جوادی آملی حقّاً یکی از افتخارات بزرگ امروز در جهان اسلام هستند و بی‌تردید، توجّه و تمرکز بر افکار و آراء و ابتکارات علمی و اندیشه‌ای ایشان که سیراب شده و نشأت گرفته از متن قرآن کریم و تعالیم والای عترت طاهره«صلوات‌الله و سلامه علیهم اجمعین» است، تکیه‌گاهی مطمئن و سازنده و پشتوانه‌ای ثمربخش و سودمند برای این کنگره و اصحاب دانشی و ارباب فکری آن خواهد بود.

مشروح پیام این مرجع تقلید در ادامه می آید:

بِسْمِ  اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيم

قال‌الله سُبحانه و تَعالی: «يُؤْتِي‏ الْحِكْمَةَ مَنْ يَشاءُ وَ مَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْراً كَثيراً وَ ما يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُولُوا الْأَلْبابِ»

برگزاری این کنگرۀ بین‌المللی، به منظور بررسی و تبیین مفهوم والای «عقلانیّت وحیانی» با تکیه بر آراء و اندیشه‌های حکیم متألّه و اسلام‌شناس متفکّر حضرت آیة‌الله آقای جوادی آملی«دامت‌برکاته» بی‌شک، کاری است در خور اهتمام و از این جهت از برنامه‌ریزان و برگزارکنندگان این نشست، باید تقدیر و تشکّر نمود.

«عقلانیّت وحیانی» به عنوان یک «شیوۀ معرفتی»، منهج و روشی است برای آنکه علم صحیح، و به اصطلاح فرهنگ والای اسلامی، «علم نافع» را پ که اساس و پایۀ هر خیری است، متحقّق سازد. این شیوۀ معرفتی، البتّه با سایر منهج‌ها و روش‌های این عرصه، خصوصاً عقلانیّت مدرن که پایۀ معرفتی دنیای جدید است، تفاوت‌های عمده‌ای دارد.

عقلانیّت وحیانی، روشِ معرفتیِ جامعی است که از نقص‌ها و ضعف‌های عقلانیّت مدرن برکنار است. عقلانیّت مدرن که امروزه فضای فکری، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جهان غرب و شرق را فراگرفته، علی‌رغم همۀ دستاوردهای متنوّع و متکثّر مادّی و پیشرفته‌ای که برای انسان فراهم آورده، امّا در بخش معنا و مفهوم زندگی و اصالت و ارزش آن، آدمی را به شدّت، دچار چالش‌های جدّی ساخته است و از این‌رو اگرچه در صدد آبادانی دنیای انسان برآمده و در این جهت به پیشرفت و توسعۀ خیره‌کننده‌ای دست یافته است، ولی در ساختن روح و روان آدمی و آمادگی و تهیّأ وی برای پرداختن به معنا و باطن زندگیِ این جهانی، موفق نبوده است.

عقلانیّت وحیانی، امّا در مقابل این عقلانیّت مدرن، بر سرِ آنست که با درآمیختن و استفادۀ متوازن و صحیح از عقل و نقل، هم سرافرازی این دنیایی انسان را تأمین نماید و هم سربلندی آن جهانی وی را تضمین سازد و به این وسیله بهروزی و سعادت بشر را در همۀ ابعاد و بخش‌های زندگی، تنظیم و تبیین کند.

تحلیل عمیق و همه جانبه و واقع‌بینانه و خالی از حشو و زوائد و غلوّ و خرافاتِ این مفهوم، رسالت خطیر و ارزشمندی است که این کنگره باید آن را با دقّتِ نظر و تأمّل هرچه بیشتر، دنبال نماید و مبانی و روش‌های آن را به شکلی موجّه و مستدلّ و قابل ارائه به همۀ اندیشمندان و حق‌جویان و تکامل‌خواهان، تدوین سازد.

و امّا شخصیّت عالیقدری که این کنگرۀ بین‌المللی بر پایه و با تکیه بر اندیشه‌های ارجمند ایشان شکل گرفته است، یعنی فقیه نزیه، مفسّر مبتکر و حکیم پارسا حضرت آیة ‌الله آقای جوادی آملی«حفظه‌الله‌تعالی»، حقّاً یکی از افتخارات بزرگ امروز در جهان اسلام هستند و بی‌تردید، توجّه و تمرکز بر افکار و آراء و ابتکارات علمی و اندیشه‌ای ایشان -که سیراب شده و نشأت گرفته از متن قرآن کریم و تعالیم والای عترت طاهره«صلوات‌الله و سلامه علیهم اجمعین» است- تکیه‌گاهی مطمئن و سازنده و پشتوانه‌ای ثمربخش و سودمند برای این کنگره و اصحاب دانشی و ارباب فکری آن خواهد بود.

خصیصۀ اصلی این عالم عامل، جامعیّت علمی و فکری و نزاهت عملی و روحانی ایشان است که این بزرگوار را حقّاً چشم و چراغ حوزه‌های علمیّه و خصوصاً حوزۀ علمیّۀ مقدّسۀ قم قرارداده است و از این بابت باید خداوند متعال را شکرگزار باشیم.

توجّه همیشگی این متفکّر اسلام‌شناس و زمان‌شناس به نیازهای فکری و فرهنگی معاصر نیز یکی دیگر از ویژگی‌های ممتاز ایشان است که از همان مقام جامعیّت علمی، سرچشمه گرفته است.

خدمت مأجور ایشان به آستان مقدّس قرآن و عترت و اهتمام مشکورشان به حکمت والای اسلامی و شیعی، یکی از صفحات زرّین تاریخ فرهنگ و دانش این مرز و بوم خواهد بود.

از خداوند تعالی در سایۀ عنایات خاصّۀ حضرت بقیة‌الله‌الأعظم«ارواحنا و ارواح العالمین له الفداء» طول عمر با برکت و قرین با تأییدات عالیۀ الهیّه را برای این عالم جلیل‌القدر مسألت می‌کنم و امیدوارم عموم شاگردان و مستفیدان از محضر علمی و اخلاقی ایشان، همواره از فیض دانش و معرفت این حکیم متألّه برخوردار و بهره‌مند باشند. ان‌شاءالله‌. والسّلام علیه و علیکم و رحمة‌الله و برکاته.

حسین‌المظاهری

18 / محرّم‌الحرام / 1439

17 / مهرماه / 1396

 


دیدگاه شما درباره این مطلب
أضف تعليقات