پایگاه اطلاع رسانی اسراء به نقل از سایت پژوهشگاه معارج: حجت الاسلام دکتر محمّد علی پرهیزگار محقق پژوهشکده قرآن و عترت پژوهشگاه علوم وحیانی معارج و از اعضای گروه شرح نهج البلاغه در گفتگو با سایت پژوهشگاه علوم وحیانی معارج به تشریح سیر تحقیق و تدوین شرح نهج البلاغه حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی پرداخته است که در ادامه توجه شما را به این مصاحبه جلب میکنیم.
- با سلام. لطفا پیشینه درسهای شرح نهج البلاغه حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی(دام عزه) را بیان کنید.
حجت الاسلام پرهیزگار: بسم الله الرحمن الرحیم. مجموعه دروس شرح نهج البلاغه حضرت آیت الله جوادی آملی (دام عزه) از سال 1371 آغاز شد و تا سال 1388 در قالب خطبههای نماز جمعه شهر مقدس قم برای نمازگزاران و علاقهمندان بیان میشد و پس از این سلسله دروس تفسیر نهج البلاغه ایشان، در كنار بیانات اخلاقی شان بیان میشود که جلسات علمی، اخلاقی در روزهای پنجشنبه، پس از نماز ظهر و عصر در محل بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار میشود.
- سیر درسهای حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی به کجا رسیده و در حال حاضر کدام قسمت کتاب نهج البلاغه را شرح میدهند؟
حجت الاسلام پرهیزگار: حضرت استاد پس از تبیین و تفسیر خطبهها و نامههای نهج البلاغه به حکمتهای این کتاب شریف رسیده و در حال حاضر سیامین حکمت در قالب درس شرح نهج البلاغه بیان کردهاند.
- شیوه درسهای حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در شرح نهج البلاغه با توجه به عمومی بودن جلسات را بیان کنید.
حجت الاسلام پرهیزگار: بیان حضرت استاد در نمازهای جمعه و پس از آن ، اجمالی بود، زیرا مخاطب ایشان عمومی بود و ظرفیت لازم برای بیان ظرائف و دقائق به صورت کامل وجود نداشت، از اینرو ایشان با شناخت مخاطب خود که هم از عموم جامعه حضور داشتند، هم از فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی، ابتدا به تفسیر اجمالی این کتاب شریف می پرداختند اما فقرات معرفتی را به صورت برجسته مطرح می كردند که پژوهشگران بدانند این فقرات نیازمند بررسی و تحقیق و تبیین بیشتر است.
- سیر پژوهشی شرح نهج البلاغه حضرت آیت الله جوادی آملی چگونه است؟
حجت الاسلام پرهیزگار: پس از پیادهسازی خطبههای نماز جمعه و دروس اخلاق، کار تحقیق و تدوین شرح نهج البلاغه حضرت آیت الله جوادی آملی آغاز شد. بنده به عنوان پژوهشگر و جزو گروه پژوهشی نهج البلاغه هستم كه کار تحقیق و تدوین این اثر را بر عهده دارند که پس از تدوین و غنی سازی، فایل جهت نظارت و ارزیابی ارسال میشود و پس از تأیید، فایل تدوین نهایی خدمت حضرت استاد مد ظله العالی ارائه میشود و ایشان ضمن ملاحظه فایل تدوین شده و بیان ملاحظات، به نگارش ظرائف و دقائقی میپردازند که نیازمند شرح و بسط بیشتری است. و نیاز معرفتی و علمی معاصر از بیانات گهربار مولی متقیان امیر مومنان علی بن ابی طالب علیه السلام را پاسخ می دهند.
- مخاطبان و علاقهمندان به کتاب شریف نهج البلاغه و آثار آیت الله جوادی آملی چه زمانی میتوانند منتظر نشر این اثر گرانقدر باشند؟
حجت الاسلام پرهیزگار: تحقیق و تدوین جلد نخست این شرح معرفتی پایان یافته و خدمت حضرت استاد است که پس از پایان نگارش اشارات توسط ایشان و نهایی سازی و تكمیل آن ، ان شاء الله تعالی تا پایان تابستان 1397 آماده چاپ و عرضه خواهد شد.
- جلد نخست این شرح نفیس شامل چه مباحثی است؟
حجت الاسلام پرهیزگار: این اثر چون شرح ترتیبی است، جلد نخست آن دربردارنده شرح و تفسیر خطبههای 1 تا 21 نهج البلاغه است که هر خطبه با درآمد آغاز میشود؛ فقراتی از خطبه نقل میگردد؛ پس از واژه پژوهشی و گزیده شرح، به تفسیر فقره به فقره آن خطبه پرداخته میشود و با اشارات حضرت آیت الله جوادی آملی پرونده آن خطبه بسته میشود.
- مجلدات دیگر این شرح گرانقدر در چه مرحلهای قرار دارد؟
حجت الاسلام پرهیزگار: جلد دوم این اثر شریف نیز در مراحل پایانی است که به حول و قوه الهی پس از ملاحظه حضرت استاد و نگارش بخش اشارات تا پایان سال آماده چاپ و ان شاء الله عرضه خواهد بود.
- با تشکر از وقتی که اختصاص دادید.