به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسراء، آیت الله العظمی جوادی آملی در درس مباحث علوم قرآن خود (28 اردیبهشت) اظهار داشتند: قرآن شناسی یعنی اینکه بدانیم قرآن چه زمان نازل شده بر چه کسی نازل شده؟ کدام سوره مکی و کدام سوره مدنی است؟ مفاهیمی از قبیل ناسخ و منسوخ چه معنایی دارند؟ اختلاف قرائت چیست و مسائلی از این قبیل؛ بخشی از علوم قرآن، آن علومی است که خود قرآن ادعا میکند که این علم مقدور بشر نیست که بشر خودش بتواند با تلاش و کوشش بفهمد و این را به عهده تفسیر قرار میدهد. ما خودمان نمیتوانیم یاد بگیریم ولی به کمک اساتید یاد میگیریم یا اگر اساتید ما نمیدانستند به کمک رهبران الهی و انبیاء یاد می گیریم. آنجا را هم میفرماید: ﴿وَ عَلَّمَکَ مَا لَمْ تَکُن تَعْلَمُ﴾ نه تنها مردم نمیدانند نه تنها اساتید و مدرّسان آنها نمیدانند، پیغمبر هم نمیداند! اگر وحی نباشد و به پیغمبر اعلام نکند او هم نمیداند.
ایشان با توصیف روز قیامت خاطرنشان کردند: کسی که پنجاه سال شصت سال هفتاد سال زندگی کرده است تمام اعمال و عقایدش زیر حساب است و در روز قیامت در محکمه الهی قرار می گیرد. این محکمه نه قاضیاش نمونه دارد نه متّهمش ، نه شاهدش و نه کیفرش هیچ نمونهای در دنیا ندارد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم افزوند: قرآن می فرماید ﴿ما یَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَیْه رَقیبٌ عَتیدٌ﴾ یعنی تمام دید و گفتار و رفتار و اندیشههای او تحت حساب است. همچنین می فرماید ﴿مَالِ هذَا الْکِتَابِ لاَ یُغَادِرُ صَغِیرَةً وَ لاَ کَبِیرَةً إِلاّ أَحْصَاهَا﴾. یعنی در طول این هفتاد سال شاهدهای انسان فرق میکنند. در خلوت و جلوت آنجایی که کسی نبود شاهد ندارد آنجایی که مربوط به امور مالی است یک شاهد خاص دارد مربوط به امور اعتقادی است شاهد مخصوص دارد، اخلاقی است شاهد مخصوص دارد، شواهد فراوانی در طول عمر باید داشته باشد.
ایشان با اشاره به حرمت رشوه بیان کردند: وقتی که در قیامت شخص متّهم را سؤال میکنند، این تا میرود انکار بکند، آن دستی که زیرمیزی داد یا رومیزی گرفت، این دست شهادت میدهد؛ تا میرود انکار بکند، آن چشمی که دید خود آن چشم شهادت میدهد؛ تا میرود انکار بکند آن زبانی که بد گفت یا غیبت کرد یا تهمت زد شهادت میدهد، چون «جَوَارِحُکُمْ جُنُودُه»[6] این بیان نورانی حضرت امیر است در نهج البلاغه که فرمود تمام اعضاء و جوارح شما سربازان او هستند، او از جای دیگر سربازکشی نمیکند.
آیت الله العظمی جوادی آملی با اشاره به سوال و جواب قیامت بیان کردند: قرآن می فرماید ﴿وَ قِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْؤُلُونَ﴾ روز قیامت جای سؤال است اما در جای دیگر فرموده که سؤال نمیشود! چرا سؤال نمیشود؟ برای اینکه این ﴿یُعْرَفُ الْمُجْرِمُونَ بِسِیمَاهُمْ﴾ معلوم است که چه کاره است. این شخص به صورت گرگ درآمده است! از چه کسی سؤال بکنیم؟! وقتی معلوم است که او چه کاره است شما برای چه دارید سؤال میکنید.
معظم له با اشاره به دگرگونی سیمای انسان در قیامت اظهار کردند: در روایات دارد که عدهای به صورت بوزینه در میآیند به صورت حیواناتی در میآیند که «تَحْسُنُ عِنْدها الْقِرَدَةُ» بوزینه نسبت به آن زیباست، میمون نسبت به او زیباست این در روایت است. این کدام انسان است؟ این انسانی است که تمام ملکاتش درّندهخوییاش بازیگریهایش عیبجوییهایش همه را گذاشته عمری را در این راه حرکت کرده الآن به صورت ملکاتش درآمده است. اینکه ما میگوییم «حیوانٌ ناطقٌ» یعنی حیوانیتش محفوظ است آمده روی ناطقیت، این انسانیتش محفوظ است آمده روی سبعیت.
ایشان با تاکید بر مسئله مسخ اظهار کردند: بین گرگ جنگلی و انسانی که به صورت گرگ مسخ شده فرق است زیرا گرگ جنگلی از گرگ بودنش خجالت نمی کشد اما انسان می فهمد که تبدیل به گرگ شده و این برایش خجالت آور است.
ایشان ادامه دادند: این مطالب جز در قرآن هیچ کجا یافت نمی شوند. انسان از اساتید و اساتید از انبیا یاد می گیرند اما خود انبیا اگر وحی نبود این مطالب را بلد نبوند.
معظم له افزودند: کسانی مانند آل فرعون که در دنیا آتش به پا کردند در قیامت خودشان آتش و هیزم جهنم می شوند به همین دلیل فرمود آتش از درون دل است: ﴿نَارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ ٭ الَّتِی تَطَّلِعُ عَلَی الأفْئِدَةِ﴾[16] از قلب کافر این آتش در می آید