17 09 2019 286991 شناسه:
image
حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی:

تعارضی بین علوم وجود ندارد/ تبیین بایسته های رسیدن به فضای آزاد علمی در حوزه ها

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: همزمان با آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه سراسر کشور، مراسم آغاز سال تحصیلی جدید موسسه آموزش عالی اسراء قم با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی و با حضور اساتید و دانش پژوهان این موسسه در سالن همایش های بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسراء: همزمان با آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه سراسر کشور، مراسم آغاز سال تحصیلی جدید موسسه آموزش عالی اسراء قم با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی و با حضور اساتید و دانش پژوهان این موسسه در سالن همایش های بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی رياست سازمان جهانی آموزش عالی اسراء در سخنان خود ضمن گرامیداشت آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه، در سخنانی اظهار داشت: نظام هستی دارای چنان عمق و ژرفای وسیعی است که هرگز قابل محاسبه نیست زیرا این عالم به فیض الهی بر می گردد و از آنجا که فیض الهی نامحدود است پس این عالم نیز نامحدود خواهد بود.

وی ادامه داد: این وسعت هستی با همه عمق و ژرفایی که دارد و با همه تنوعاتی که برای آن موجود است در هیچ بخشی از هستی خود با بخش دیگر در تضاد و اصطکاک و تخالف نیست. به عبارت دیگر هستی با همه اختلافاتی که دارد در هیچ بخشی از خود دارای تخالف و مخالفتی نیست.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی خاطرنشان کرد: نسبت ظاهر هستی با باطن هستی نیز همین گونه است؛ یعنی هرگز ملک هستی با ملکوت هستی درگیر نیست، بلکه ملک در سایه ملکوت زیست می کند و هرچه در سطح ملک وجود دارد ریشه در ملکوت دارد. در واقع این سنت و قانون هستی است که هیچ جزئی از هستی با جزء دیگر نه به لحاظ سطح و نه به لحاظ عمق، در تضاد و تخالف نباشد بلکه کل مجموعه عالم هستی با هم همراهند و در یک منظومه با هم زیست می کنند و مکمل یکدیگر قرار می گیرند.

رياست سازمان جهانی آموزش عالی اسراء تصریح داشت: در نگرش های توحیدی، این اتحادی که بین اجزاء عالم هستی وجود دارد، نشان از انسجام و یکدستی عالم است که از آن به وجود نظام احسن برای هستی تعبیر می شود.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی در جمع بندی این بخش از سخنان خود ابراز داشت: علوم هم نسبت به یکدیگر این گونه هستند و باید باشند و عالمان نیز باید نسبت به یکدیگر این گونه باشند؛ در رشته های مختلف و در هر علمی، عالِم وجود دارد، اگر تضادی بین دو عالِم باشد این نه به علم بر می گردد و نه به معلوم بلکه همه علوم به یکدیگر کمک می کنند و یکدیگر را تأیید می کنند، لذا ما هرگز نباید تعارضی بین علوم داشته باشیم، به عنوان نمونه علت گستردگی تفسیر تسنیم آیت الله العظمی جوادی آملی نیز همین است که ایشان در این مجموعه همه علوم را در خدمت تفسیر و فهم یک آیه در می آورند.

وی به بایسته های رسیدن به فضای آزاد علمی در حوزه ها اشاره کرد و بیان داشت: ما برای رسیدن به یک فضای آزاد علمی به شدت نیازمند دو جریان هستیم که باید در حوزه ها فعال شوند؛ نخست، مقابله با جریان تقدس گرایی است؛ علم تا زمانی که در ساحت بشری شکل می گیرد قداستی ندارد، ما باید ضمن احترام به علم و عالم، اگر می خواهیم به یک استدلال عقلی و یا یک نقل معتبر برسیم نباید رنگ قداست و نزاهت به علوم بدهیم که احیاناً باعث شود جلو پیشرفت و توسعه و حریت یک علم گرفته بشود. پس ما باید حکیمانه، عاقلانه و بجا، نسبت به این مساله اقدام کنیم و جریان تقدس گرایی را در علوم کنار بگذاریم، در نتیجه گرچه منابع الهی همچون وحی مقدس است اما معرفت ناشی ازآنها لزوماً مقدس، صحیح و قطعی نخواهد بود.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی ادامه داد: نکته دوم این است که عده ای با چماق تجهیل، تفسیق و تکفیر می خواهند فضای علوم عقلی، حکمی و فلسفی را محدود کنند، ما همواره مبتلای به این دو جریان بوده ایم، که باعث شده این علوم وسعت و عمق بیشتری را پیدا نکنند و این شایسته حوزه های علمیه خصوصا حوزه علمیه ای که در نظام اسلامی فعالیت می کند نیست اما اکنون که به برکت انقلاب اسلامی و خونهای پاک شهدا این موانع تا حد زیادی برطرف شده شایسته است ضمن تجلیل از تلاش های ارزنده عالمان پیشین، هرجا آنها قلم را زمین گذاشته اند این قلم را برداریم و راه را ادامه دهیم.

وی با اشاره به منظومه اندیشه ای و فکری حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی، تاکید داشت: اندیشه های بلند آیت الله العظمی جوادی آملی در این زمینه می تواند بسیار راهگشا باشد و منابع بسیار ارزشمندی را در اختیار علاقمندان قرار می دهد و روش هایی که ایشان ایجاد کرده اند برای محققان می تواند مثمر ثمر فراوان باشد.


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات