16 03 2019 289741 شناسه:
image
یادداشتی به قلم حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی؛

درس هایی که می توانیم از آیت الله سیستانی بگیریم

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی ریاست بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء و استاد حوزه و دانشگاه در یادداشتی که در روزنامه سازندگی به چاپ رسیده، به تشریح اهمیت دیدار اخیر رئیس جمهور کشورمان با آیت الله العظمی سیستانی در کشور عراق پرداخته است که در ادامه توجه...

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی اسراء: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی ریاست بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء و استاد حوزه و دانشگاه در یادداشتی که در روزنامه سازندگی به چاپ رسیده، به تشریح اهمیت دیدار اخیر رئیس جمهور کشورمان با آیت الله العظمی سیستانی در کشور عراق پرداخته است که در ادامه توجه شما را به این یادداشت جلب می کنیم؛

«درس هایی که می توانیم از آیت الله سیستانی بگیریم»

روز گذشته آقای حسن روحانی در قامت رئیس جمهور ایران با آیت الله العظمی سیستانی در کشور عراق دیدار کردند، گرچه ما از صحبت هایی که در این دیدار ردوبدل شده است اطلاع نداریم ولی اصل دیدار بسیار ارزشمند و حاوی پیامهای مهمی برای مردم و نظام دو کشور است.

عراق کشوری است اصیل و ریشه دار و برای اسلام و مکتب تشیع یک جایگاه اساسی است. هم چنین به لحاظ موقعیت جغرافیایی و هسته مرکزی که در منطقه برای این کشور می توان در نظر گرفت، بسیار کشور حساس و پر مخاطره ای است. این کشور متأسفانه در طول سالیان متمادی در مسیر درست قرار نداشت و دست اندرکاران استعمار و استکبار آن را زیر سلطه خود داشتند و اجازه رشد و شکوفایی به این کشور ثروتمند نداده بودند.

در چند سال اخير به برکت حرکتهای مردمی و پیشگامی روحانیت و مرجعیت، این کشور به مردم بازگشت. بسیار جا داشت که مردم عراق از شخصیت های ممتاز و منابع سرشار حوزوی خصوصا مرجعیت دینی بهره بگیرند که حضور حضرت آیت الله العظمی سیستانی به عنوان یک مرجع اعلا در مناسبات چند سال اخیر عراق، مخصوصا در مبارزه با جریان داعش این امکان را برای مردم این کشور فراهم کرد. حکم ارزشمند جهادی که ایشان در مبارزه با داعش صادر فرمودند قطعا یکی از مهمترین عوامل و انگیزه های مردم و نیروهای مجاهد ایرانی و عراقی در مبارزه با داعش و به استواری رساندن کشور عراق بود.

 بنابر این آیت الله سیستانی در این مسائل، نقش بسیار اثرگذار و تعیین کننده ای در کشور عراق دارد، برای هر کشتی لنگری است و یک سکان. لنگردار کشتی عراق، آیت الله العظمی سیستانی بود که آرامش و سکون را به این کشور در مقاطع مختلف باز می گرداند. اما سکانداران (مسنولین سیاسی) این کشور گاهی در کار خود ضعف ها و نواقصی دارند و همین ضعفها باعث شده است که مزدوران استکبار جهانی، صهیونیسم بين الملل و باقی مانده های بعثيون همچنان در این کشور حضور داشته باشند و باعث ناامنی و نگرانی در مردم شوند، کسانی که مدیریت این کشور بر عهده آنها است، باید این مسائل را هم تدبیر کنند.

حضور حجت الاسلام والمسلمین روحانی در عراق در جایگاه مشاوره، همفکری و همکاری با سکانداران کشور عراق از یک جهت می تواند برای کشور عراق و منطقه بسیار اثرگذار باشد. تا جایی که از بیانات جناب آقای روحانی شنیدم سعی ایشان در سفر به عراق این بود که محور اتحاد ایران و عراق را حفظ کنند تا این دو کشور کانون وحدتی برای توسعه کشورهای اسلامی و تنش زدایی در منطقه و کوتاه کردن دست بیگانگان باشند. اما مشخصا دیدار آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور کشور اسلامی و شخصیتی روحانی با آیت الله العظمی سیستانی می تواند در چنین شرایطی، حساس و پر اهمیت دیده شود. از این جهت که حضرت آیت الله سیستانی بنا ندارند به صورت روشن در فضای اداره کشور مداخله کنند و این سیاست ایشان از آن جهت که کشور به دست خود مردم و نخبگان و کسانی که به حق نماینده مردم هستند اداره شود، قابل ستایش است؛ هرچند که راهبری ایشان همیشه وجود داشته است. ایشان خودشان را همواره متصدی امر حوزه های علمیه و مرجعیت عامه جهان اسلام می دانند و از این جایگاه نقش خودشان را به نحو احسن اجرا می کنند. اما به امر سیاست در حد راهنمایی و هدایت مسئولین و مردم اهتمام دارند.

دیدار آقای روحانی با ایشان هم می تواند برای نظام و کشور ما اهمیت داشته باشند، از آن جهت که دیدگاه ها و بینش و روش خوب و روشن ایشان می تواند همواره در مردم، نظام و جریان های سیاسی و فرهنگی ما خصوصا جریان های حوزوی و روحانیت بسیار اثرگذار باشد و از سوی دیگر مناسباتی که بین ایران و عراق در سطح عالی صورت می پذیرد، می تواند در رفع تفرقه و پاسداشت موقعیت اسلام و مکتب تشیع در این دو کشور کمک شایانی باشد.

آیت الله سیستانی با فتاوای هوشمندانه خود همیشه سعی کرده اند نگرانی تفرقه و اختلاف را در ملت عراق برطرف کنند به طوری که در حال حاضر ملت عراق کاملا به ایشان اعتماد دارند، از سوی دیگر فتاوای سیاسی و اجتماعی ایشان در راستای بینش و روشی است که ایشان به آن معتقد هستند. قطعا این بینش و روش می تواند در نظام سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ما بسیار تاثیرگذار باشد. همچنین فتاوای روشن ایشان در مورد حوزه و روحانیت نیز می تواند برای جامعه و حوزویان ما پیام داشته باشد.

منتشر شده در: روزنامه سازندگی، شماره 329، مورخ 23 اسفند ماه 1397


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات