11 03 2023 1187322 شناسه:
image
حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی:

نشست علمی «منزلت اجتماعی زن» / زن و مرد در کمالات مرتبط با روح و نفس انسانی با هم مشترک اند

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: ششمین نشست مجمع گفتمان علمی اجتماعی اساتید حوزه و دانشگاه، به میزبانی دفتر مرجعیت دینی و علمی حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی دامت برکاته در شهرستان آمل و موسسه آموزش عالی حوزوی امام حسن عسکری (ع) آمل برگزار گردید.


پایگاه اطلاع رسانی اسراء: ششمین نشست مجمع گفتمان علمی اجتماعی اساتید حوزه و دانشگاه، به میزبانی دفتر مرجعیت دینی و علمی حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی دامت برکاته در شهرستان آمل و موسسه آموزش عالی حوزوی امام حسن عسکری (ع) آمل برگزار گردید.
موضوع نشست «منزلت اجتماعی زن از دیدگاه حضرت علامه طباطبایی(ره) و حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله العالی) بود که ​​​​​​​حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی، در سخنانی ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، به تبیین جایگاه و منزلت اجتماعی زن پرداخت.


حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی در این نشست بیان داشت: موضوع نشست[منزلت اجتماعی زن] یکی از مسائل عمده جهان بشری است و افراط و تفریط هم در این رابطه بسیار چشمگیر است، از یک سو جریان فیمنیسم و افراط و از سویی دیگر هم نگاه تهجّری به بحث که این هر دو چالش برانگیز است.


​​​​​​ایشان با بیان اینکه انسان دارای یک حقیقت واحد است که مراتب و شؤون گوناگون دارد، بیان داشت: انسان گرچه یک حقیقت است اما دارای مراتب وجودی است. مرتبه وجودی روح او، عقل او، نفس او و مرتبه وجودی بدن او که هر یک اقتضائاتی دارد. انسان اعم از مرد و زن این گونه از مراحل را به رغم وحدتش دارد، یعنی انسان در عین حالی که یک حقیقت واحد است دارای مراتب و شؤون گوناگون است.
 

وی ادامه داد: مرد و زن در این شؤون گوناگون، نقاط اشتراک فراوانی دارند عمده این نقاط را باهم مشترکاً طی می کنند. به لحاظ حوزه روح او که عرفان زن و مرد تأمین می شود یکسانند. به حوزه عقل و اندیشه و تفکر او مرد و زن یکسانند و آن گاهی که خدای عالم جامعه انسان را به تفکر وا می دارد، آنجا که بحث معرفت عرفانی است، آنجا که بحث اخلاق و نفس انسانی و فضائل و ملکات انسانی است، هم مرد و هم زن مشترکاً به خطاب الهی مخاطب اند و آن جایی که این گونه از مسائل به عنوان سالک الی الله گام برمی دارند همواره خطاب ها واحد است.
 

این استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: استاد جوادی آملی در فرمایشات خود می فرمایند ما یک وقت «مردم» داریم یک وقت «مردان». عمده خطابات انسانی به مردم است که مردم اعم از مرد و زن هستند؛ هر چند برخی از خطاب ها به زنان است مختصاً و برخی از خطاب ها به مردان است مختصاً. در عین حالی که کمالات مشترک است اما جهات جسمانی نقطه افتراق و جدایی مرد و زن است. تا جایی که عرفان حضور دارد، تا جایی که حکمت و کلام حضور دارد، تا جایی که اخلاق و بحث نفس و فضائل و رذائل مطرح است، اختلافی نیست. تنها اختلاف به لحاظ مسائل فقهی است که به تن برمی گردد و به بدن برمی گردد.

ایشان در بخش دیگری از این نشست اظهار داشت: در اینجا دو تا اتهام متوجه به فقه است که فقه باید پاسخ بگوید، یک اتهام اینکه فقه ما تا چه حدی مُلهم از عرفان حکمت و کلام و اخلاق است؟ تا چه حدی این علوم در فقه ظهور و بروز دارد؟ اگر فقیهی متخلق باشد به اخلاق الهی اولاً، متکلم و حکیم باشد ثانیاً، و معرفت شهودی را تا حدی درک کرده باشد ثالثاً، او قطعاً فقهش متمایل به این جریان ها متفاوت خواهد بود. نوعاً فقهاء که دست به افتاء می برند و نظرات فتوایی می برند و فقه می نگارند کمتر از مایه های عرفانی و حکمت و کلام و اخلاق بهره دارند و لذا فقهشان متأثر و ملهم از این جریانات علمی کمتر است.

وی ادامه داد : اتهام دیگری که متوجه جریان فقه است و فقهاء باید از این قصه به درستی پاسخ بگویند و فقهشان را بر آن بسازند این است که می گویند فقه مردانه نوشته شده است! چون فقه مردانه نگارش یافته، برخی از حقوق طرفین رعایت نشده است این را هم فقه باید پاسخ بدهد. این دو جریان همواره در حوزه های علمیه و برای عالمان و فرزانگان مسئله است و تا این حل نشود مشکل جامعه ما حل نخواهد شد.

استاد مرتضی جوادی آملی اظهار داشت: عالمان، فضلا، اساتید، دانشمندان، دانشگاهیان و حوزویان باید به این مسئله بپردازند که فقه در سایه اخلاق و عرفان و حکمت نگارش یافته است اولاً و ثانیاً مردانه نوشته نشده باشد، به گونه ای که حقوق همه افراد حفظ بشود و این نیازمند به یک درایت علمی و حوزوی است. اگر این مسئله تأمین بشود سایر مسائل تأمین شده است.
​​​​​​​
حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی برگزاری چنین نشست های علمی در حوزه و دانشگاه را برای تبیین این مسائل ضروری دانسته و از برگزار کنندگان همایش تقدیر و تشکر کرد.
​​​​​​​

لازم به ذکر این است این نشست روز پنجشنبه 18 اسفندماه با حضور علماء، اساتید، طلاب و مسئولان فرهنگی شهرستان و با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی، در محل سالن اجتماعات موسسه آموزش عالی حوزوی امام حسن عسکری (ع) برگزار گردید.

​​​​​​​گزارش تصویری نشست


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات