بسم الله الرحمن الرحیم
4. بهترين راه قرائت و فهم قرآن كريم چيست؟
بهترين راه ادراك و فهم قرآن كريم اين است كه انسان همراه با تلاوت آيات و سورههاى قرآن، معانى آنها را از ذهن و نظر بگذراند و با هر آيه، در درون و نهاد خود گفتوگو كند؛ يعنى در آيه عذاب از خداوند مغفرت و در آيه رحمت از او گذشت بخواهد؛ بشير و نذير بودن خداوند را در آيات مشاهده، و از هر مطلب قرآنى، نكتهعلمى ويژه آن را برداشت كند.
هنگام تلاوت قرآن، همانطور كه كلمات از راه گوش به سمع انسان مىرسد، معناى آن نيز بايد به دل و جان آدمى نفوذ كند. اگر دل بسته باشد، معنا در آن نفوذ نمىكند. قرآن كريم در اين باره مىفرمايد: أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ ٱلۡقُرۡءَانَ أَمۡ عَلَىٰ قُلُوبٍ أَقۡفَالُهَآ (1)؛ آيا در قرآن تدبّر نمىكنند، يا بر دلها قفلهايى نهاده شده است؟ در آيه ديگر نيز مىفرمايد: كَلَّاۖ بَلۡۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ (2)؛ بر قلبهاى آنها، با آنچه كسب كردهاند، زنگار نشسته است.
گناه، غفلت و علائق دنيايى دل را مىبندد و در نتيجه معارف قرآنى در آن نفوذ نمىكند. انسان بايد با گشودن دل و زدودن «رين» و «چرك» از آن، زمينه نفوذ معنا به جان را فراهم آورد. با فراهم آوردن اين زمينه، تلاوت آيات قرآن لذّتبخش مىشود و فرد با ورود به هر آيه، اگر مشتمل بر خيرات، معرفت، علم و ... باشد، مضمون آن را مسئلت مىكند، و اگر به عذاب و ... نظر داشته باشد، نجات از آن را مىطلبد.
* نسيم انديشه پرسش و پاسخ ها از آيت الله جوادى آملي ، جلد : 1 صفحه : 21.
پانوشت
1- سوره محمدصلى الله عليه و آله و سلم، آيه 24 - (آيا در قرآن نمىانديشند [تاحقايق را بفهمند] يا بر دل هايشان قفل هايى قرار دارد؟).
2- سوره مطففين، آيه 14 - ( اين چنين نيست كه مىگويند، بلكه گناهانى كه همواره مرتكب شدهاند بر دلهايشان چرك و زنگار بسته است كه حقايق را افسانه مىپندارند).
مرکز نشر اسراء ، ناشر اختصاصی آثار آیت الله جوادی آملی، در سال 1372 شمسی آغاز به کار نمود؛ تولید آثار مکتوب با کیفیت مطلوب و استاندارد، عرضه سریع، به موقع، با قیمت مناسب و پیشتیانی محصولات ، بستر سازی دسترسی آسان، سریع و کم هزینه مخاطبان داخل و خارج کشور به محصولات، حضور در نمایشگاه های بین المللی داخلی و خارجی از وظایف و ماموریت این مرکز می باشد.