پایگاه اطلاع رسانی اسراء: همزمان با هفته پژوهش، بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با هدف معرفی هرچه بهتر دستاوردها و برنامه های آتی خود در حوزه پژوهش، نشست خبری با حضور حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی ریاست بنیاد اسراء و جمعی از معاونین این بنیاد برگزار نمود.
در ادامه بازتاب رسانه ای نشست خبری بنیاد اسراء به مناسبت هفته پژوهش را از نظر می گذرانیم:
خبرگزاری شبستان
تاکید بر مهارت های پژوهشی در کنار آموزش در بنیاد بین المللی اسرا
به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجتالاسلاموالمسلمین روح اللهی معاون پژوهش بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسرا عصر امروز(یکشنبه ۲۱ آذر) در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش گفت: امروز جلد 70 کتاب تفسیر تسنیم در حال چاپ و تا پایان سال پژوهشی جلد هشتادم آماده چاپ میشود، کتاب عقلانیت شهود 9 جلد و 6 جلد برای چاپ ارسال میشود و فهرستنویسی آن زمانبر است و تا آذر 1401 بهصورت کامل به اتمام میرسد.
معاون پژوهش بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسرا با اشاره به اینکه در بخش فلسفه، کتاب شرح رحیق که امسال تا ۳۵ جلد منتشر میشود گفت: ۱۵ جلد باقی مانده از این اثر نیز در ۴ سال آینده آماده میشود.
وی تعداد پژوهشگران این موسسه را ۷۶ نفر با ۱۶ هیئت علمی عنوان کرد که در ۳ پژوهشکده در زمینه تفسیر قرآن، پژوهشکده علوم عقلی، و فقه و اصول فعال هستند افزود: همچنین در ۱۱ مر کز آموزشی دانش پژوهان علوم اسلامی در ۴ رشته فلسفه، کلام، تفسیر، و اصول فعال هستند که در قم، تهران، اراک، آمل، نکا نوشهر و نجف فعال هستند که شامل ۷۶۰ دانش پژوه در رشتههای تخصصی و هزار و ۵۰۰ نفر در رشتههای عمومی مشغول تحصیل هستند.
معاون پژوهش بنیاد اسرا از راه اندازی ۳ رشته فلسفه، قرآن و تفسیر و نهج البلاغه خبر داد و افزود: بر اساس شرایط اعلامی وزارت علوم از افراد طلبه و غیر طلبه بر اساس مدارک دانشگاهی و سطح ۳ حوزوی، برای سال تحصیلی آینده دانشجو پذیرش خواهد داشت.
حجت الاسلام روح اللهی با اشاره به اینکه منظومه سازی آثار آیت الله جوادی آملی بر اساس نیازهای جامعه آغاز شده افزود: امیدواریم بتوانیم از دل این آثار نظامات مورد نیاز اجتماعی، اقتصادی، بین المللی و نظام قانونی را استخراج و در اختیار مراجع بالادستی کشور قرار دهیم تا قاعده قانون از آن استخراج شود.
پایان پیام
خبرگزاری ایکنا
آیندهنگری بنیاد علوم وحیانی اسراء با هوش مصنوعی
به گزارش ایکنا از قم، وحید احمدی، معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء امروز ۲۱ آذرماه در نشستی با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته پژوهش در این موسسه برگزار شد، بیان کرد: نقش و جایگاه ارزشمند فناوری اطلاعات در انواع و اقسام فعالیتها بر کسی پوشیده نیست.
وی افزود: نرمافزار کتابخانه جامع اسراء سال گذشته رونمایی شد و شامل تمام آثار آیتالله جوادی آملی است، این نرمافزار تنها کتابخوان نیست و برای یک پژوهشگر طراحی شده است.
احمدی با اشاره به فراهم آوردن زیرساختهای لازم ویژه پژوهشگران، گفت: زیرساختهای پردازشی، حافظهای و انواع اطلاعات بر اساس یک سیستم یکپارچه انجام میشود.
وی با اشاره به نگاه آیندهپژوهی این موسسه افزود: هوش مصنوعی برای فعالیتهای مختلف این بنیاد از جمله فعالیتهای پژوهشی در آینده فراهم خواهد شد.
احمدی ابراز کرد: متنکاوی و گفتار از جمله مسائلی است که در هوش مصنوعی به آن نگاه ویژهای داریم و امیدواریم در سال آینده از آن رونمایی شود.
وی گذار از نسلهای اول و دوم به نسلهای چهارم و پنجم در حوزه پژوهش را مورد توجه قرار داد و گفت: نسل پنجم در دنیا نوین است اما از آنجایی که رسالت حوزه انسانسازی و تمدنسازی است باید بدین امر نگاه ویژه داشت.
احمدی گفت: در نسل چهارم پژوهش ورود علم و بهکارگیری علم در این حوزه مورد توجه است.
وی با اشاره به حضور ۱۰۰ پژوهشگر در این بنیاد افزود: ۱۰۷ پروژه پژوهشی در این بنیاد انجام شده است که برخی از آنها تا پایان امسال رونمایی خواهد شد و از جمله آنها میتوان به عقلانیت شهود، شمارههای جدید فصلنامه حکمت اسراء و انواع و اقسام کتب تفسیر و تسنیم اشاره کرد.
انتهای پیام
خبرگزاری تسنیم
جدیدترین آثار آیتالله جوادی آملی در قم رونمایی شد
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، جدیدترین آثار آیتالله جوادی آملی امروز با حضور رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراءرونمایی شد.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء در این مراسم بیان کرد: آیتالله جوادی آملی همواره سعیشان این بوده که علم را بشکافد و در آثار ایشان این موضوع قابلمشاهده است و در تحقیقاتی که به دست آوردند تحریر علوم است، آیتالله جوادی آملی ضمن شرح و تبیین رسالت خود را در باب تحریر میدانند.
وی افزود: حوزههای علمیه رسالت دارند در بخشهای مختلف علوم اسلامی بکوشند و هر جا که از کتاب و سنت میتوانند استنباط کنند در قالب فقهی اقدام کنند که علم فقه و فلسفه و کلام میشود.
حجتالاسلام روحاللهی معاون آموزش و پژوهش بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء نیز در این مراسم بیان کرد: امروز جلد 70 کتاب تفسیر تسنیم در حال چاپ و تا پایان سال پژوهشی جلد هشتادم آماده چاپ میشود، کتاب عقلانیت شهود 9 جلد و 6 جلد برای چاپ ارسال میشود و فهرستنویسی آن زمانبر است و تا آذر 1401 بهصورت کامل به اتمام میرسد.
عمومیسازی اندیشه و آثار آیتالله جوادی آملی مورد تأکید است
وی بیان کرد: در کنار تنظیم و تولید آثار آیتالله جوادی آملی تدوین منظومه علمی ایشان موردتوجه قرار میگیرد که در قالب مجموعه آثار روشهای دایرالمعارفی انجام میشود، عمومیسازی اندیشه و آثار آیتالله جوادی آملی مورد تأکید است و محتوای آن برای همگان قابلفهم باشد و این اقدام در حال انجام است.
معاون آموزش و پژوهش بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء عنوان کرد: 11 رشته تخصصی داریم و تلاش میشود که بهصورت پژوهش محور باشد و دو اقدام در حال انجام است، 115 استاد در حال تدریس هستند و این اساتید در کنار دانشپژوهان فنون پژوهش را فرامیگیرند.
روحاللهی تصریح کرد: در مراکز حوزوی دکتری پژوهش محور نداریم و رشتههای آموزشی حوزه همواره آموزش محور است وبرای 3 رشته درخواست دکتری پژوهش محور کردهایم تا دانشآموختگان بر اساس پژوهش آموزشهای لازم را فرابگیرند.
همچنین سید عباس موسوی تبار معاون رسانه بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء در این مراسم بیان کرد: پژوهش دقیق با یک رسانه غیر مغرضانه مدینه فاضلهای را رقم میزند، در دنیای پژوهش سرمایهگذاری عالمانه میتواند پرسود باشد، تولید پژوهشهای مبتنی بر اصل روشنگری و مطابق با نیازهای روز جامعه ضرورت هر جامعهای است.
پژوهش در رکاب رسانه به موفقیت میرسد
وی تصریح کرد: پژوهشی که در رکاب رسانه باشد به موفقیت میرسد، جاده رسانهای و ارتباطات دوجانبه و چندجانبه نیست بلکه یک جاده یکطرفه و در دست صاحبان قدرت است و متأسفانه در این صورت شاهد نتایج خوبی نخواهیم بود.
معاون رسانه بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء ادامه داد: هر پژوهشی باید منجر به جریان سازی و آگاهیبخشی شود و این امر به کمک رسانه امکانپذیر است و پژوهش بدون رسانه یعنی پژوهشی کُند که در کنج کتابخانهها جای دارد، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و تشویق جوانان به علمگرایی با شبکههای رسانهای ازجمله ابزار رسانه است که میتواند در حوزه تحقیق و پژوهش انجام دهد.
107 پروژه پژوهشی در بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء انجامشده است
وحید احمدی، معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء در این مراسم با اشاره به حضور 100 پژوهشگر در این بنیاد بیان کرد: 107 پروژه پژوهشی در این بنیاد انجامشده است که برخی از آنها تا پایان امسال رونمایی میشود.
وی افزود: از جمله آنها میتوان به عقلانیت شهود، شمارههای جدید فصلنامه حکمت اسراء و انواع و اقسام کتب تفسیر و تسنیم اشاره کرد، نرمافزار کتابخانه جامع اسراء سال گذشته رونمایی شد و شامل تمام آثار آیتالله جوادی آملی است، این نرمافزار تنها کتابخوان نیست و برای یک پژوهشگر طراحیشده است.
معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء گفت: هوش مصنوعی برای فعالیتهای مختلف این بنیاد ازجمله فعالیتهای پژوهشی در آینده فراهم میشود.
احمدی گذار از نسلهای اول و دوم به نسلهای چهارم و پنجم در حوزه پژوهش را موردتوجه قرارداد و خاطرنشان کرد: نسل پنجم در دنیا نوین است اما ازآنجاییکه رسالت حوزه انسانسازی و تمدنسازی است باید بدین امر نگاه ویژه داشت.
به گزارش تسنیم در این مراسم از جدیدترین آثار آیتالله جوادی آملی از جمله رحیق مختوم جلد 33و 34و 35، عقلانیت شهود جلد3 ، تفسیر تسنیم جلدهای 57 الی61، ادب فنای مقربان جلد12 و تحریر نهجالبلاغه جلد3 رونمایی شد.
شصت و یکمین جلد کتاب تفسیر تسنیم قرار است برای چاپ برود، در پایان شهریور سال 1401 همه تحقیقات درزمینهٔ تسنیم ارائه میشود، جلد 61 تفسیر تسنیم زیر چاپ است و مجموع آن به 80 جلد میرسد و پایان سال 1400 و یا درنهایت 1402 همه 80 جلد توسط آیتالله جوادی آملی آماده میشود.
انتهای پیام
خبرگزاری شبستان
انجام ۱۰۷ پروژه پژوهشی در بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء در سال جاری
به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، وحید احمدی، معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء عصر امروز(یکشنبه ۲۱ آذر) در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش با اشاره به حضور 100 پژوهشگر در این بنیاد گفت: 107 پروژه پژوهشی در این بنیاد انجامشده است که برخی از آنها تا پایان امسال رونمایی میشود.
وی افزود: از جمله آنها میتوان به عقلانیت شهود، شمارههای جدید فصلنامه حکمت اسراء و کتب تفسیر تسنیم اشاره کرد، نرمافزار کتابخانه جامع اسراء سال گذشته رونمایی شد و شامل تمام آثار آیتالله جوادی آملی است، این نرمافزار تنها کتابخوان نیست و برای یک پژوهشگر طراحیشده است.
معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء ادامه داد: هوش مصنوعی برای فعالیتهای مختلف این بنیاد ازجمله فعالیتهای پژوهشی در آینده فراهم میشود.
احمدی گذار از نسلهای اول و دوم به نسلهای چهارم و پنجم در حوزه پژوهش را موردتوجه قرارداد و گفت: نسل پنجم در دنیا نوین است اما ازآنجاییکه رسالت حوزه انسانسازی و تمدنسازی است باید بدین امر نگاه ویژه داشت.
پژوهش باید پیوست رسانه داشته باشد
سید عباس موسوی تبار معاون رسانه بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء دنیز در این نشست گفت: پژوهش دقیق با یک رسانه غیر مغرضانه مدینه فاضلهای را رقم میزند، در دنیای پژوهش سرمایهگذاری عالمانه میتواند پرسود باشد، تولید پژوهشهای مبتنی بر اصل روشنگری و مطابق با نیازهای روز جامعه ضرورت هر جامعهای است.
معاون رسانه بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء افزود: پژوهشی که در رکاب رسانه باشد به موفقیت میرسد، جاده رسانهای و ارتباطات دوجانبه و چندجانبه نیست بلکه یک جاده یکطرفه و در دست صاحبان قدرت است و متأسفانه در این صورت شاهد نتایج خوبی نخواهیم بود.
وی ادامه داد: هر پژوهشی باید منجر به جریان سازی و آگاهیبخشی شود و این امر به کمک رسانه امکانپذیر است و پژوهش بدون رسانه یعنی پژوهشی کُند که در کنج کتابخانهها جای دارد، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و تشویق جوانان به علمگرایی با شبکههای رسانهای ازجمله ابزار رسانه است که میتواند در حوزه تحقیق و پژوهش انجام دهد.
پایان پیام
خبرگزاری ایکنا
فعالیت ۱۱ مرکز آموزشی تخصصی در بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء
به گزارش ایکنا از قم، حجتالاسلام والمسلمین روحاللهی، معاون آموزش و پژوهش بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء امروز ۲۱ آذرماه در نشستی با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته پژوهش در این موسسه برگزار شد، از انتشار کتاب عقلانیت شهود تا پایان سال پژوهشی این بنیاد خبر داد و بیان کرد: نظریهپردازی و نظامسازی از آثار آیتالله جوادی آملی در دستور کار ابن بنیاد قرار گرفته است.
وی افزود: تدوین منظومه علمی و فکری آیتالله جوادی آملی، مطالعات و پژوهشهای میانرشتهای، عمومیسازی آثار منتشرشده از سوی بنیاد از جمله برنامههای آیندهپژوهی بنیاد علوم وحیانی اسراء است.
روحاللهی به فعالیت ۱۱ مرکز آموزشی تخصصی در این بنیاد اشاره کرد و گفت: ۷۶۰ دانشپژوه و ۱۱۵ استاد در این مراکز مشغول فعالیت هستند و فنون پژوهش را فراخواهند گرفت.
وی ادامه داد: در مراکز حوزوی دکترای پژوهشمحور نداریم و همواره آموزشمحور بوده است و لذا برای سه رشته فلسفه، تفسیر و نهجالبلاغه درخواست دکترای پژوهش محور کردهایم.
روحاللهی بیان کرد: روز پنجشنبه ۲۵ آذرماه مراسم رونمایی از کتاب رجال تفسیری توسط بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء برگزار خواهد شد.
انتهای پیام
خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا
رئیس بنیاد اسراء:
پژوهشهای اسلامی باید ناظر به علوم انسانی باشد
قم - ایرنا - رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء با تاکید بر اهمیت پژوهشهای اسلامی گفت: امروز هر کسی به فراخور امکاناتی که دارد در حوزه اسلامی اقدام به تولید آثار پژوهشی میکند ولی این پژوهشها باید ناظر به علوم انسانی باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین مرتضی جوادی آملی عصر یکشنبه در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به علوم اسلامی و انسانی اظهار داشت: علوم اسلامی برگرفته از منابع وحیانی و کتاب و سنت و اهل بیت (ع) است
وی با اشاره به رسالت حوزههای علمیه افزود: حوزههای علمیه باید در ابواب و بخشهای مختلف بکوشند و هر آنچه که میتوانند از جایگاه منابع وحیانی غنی کتاب و سنت به وسیله عقل و نقل استنباط کنند، و آن را نیز در یک قالب علمی مانند فقه، فلسفه، کلام و تفسیر ارائه دهند.
وی خاطرنشان کرد: اگر علوم اسلامی به رشتههای مختلف علوم انسانی از جمله اقتصاد، حقوق، سیاست و تاریخ تبدیل نشود، به صورت مستقیم برای جامعه کارآمدی نخواهد داشت.
جوادی آملی با بیان اینکه از حوزههای علمیه انتظارهایی داریم که ذاتا متوجه آنها نیست افزود: قانون اساسی کشور از یک قانون نانوشته به نام فقه سیاسی گرفته شده و فقه نیز یک دانش غنی اسلامی و مولود حوزههای علمیه است و منبعی شده که قانون اساسی بر اساس آن نوشته شود.
رئیس بنیاد اسرا با یادآوری اینکه خبرگانی که قانون اساسی را نوشتند ضمن اطلاعی که از قوانین دنیا داشتند، از منبع فقه استفاده کردند گفت: آیتالله جوادی آملی تعبیرشان این بود که ما قانون اساسی از واشنگتن تا تاشکند را خواندیم و در نهایت رسیدیم به آن چیزی که مبتنی بر منابع و مبانی خودمان باید داشته باشیم.
وی ادامه داد: در ابتدای انقلاب آمدند، مبتنی بر علوم اسلامی، علم انسانی به عنوان قانون و حقوق ساختند، اگر این منطق ادامه پیدا میکرد و کسانی بر مجالس قرار میگرفتند که از فقه، فلسفه و کلام اسلامی فهم درستی داشتند، مسیر قانونی کشور به گونه دیگری حرکت میکرد.
جوادیآملی گفت: همه باید در مجلس نماینده داشته باشند چون مجلس فقط حیثیت قانونگذاری ندارد، شئون دیگری هم دارد ولی اصلیترین حیثیتی که بر نمایندگان است این است که بتوانند مبتنی بر منابع و مصادر اسلامی قانونی تنظیم کنند که برای جامعه مفید باشد.
وی با تاکید بر گسستی که در حال حاضر بین علوم اسلامی و انسانی وجود دارد بیان داشت: ۲ نقص عمده داریم، نخست آنکه تولید کنندگان علوم اسلامی الزاما توجهی به علوم انسانی ندارند، باید در حوزههای علمیه این نقص را بهدرستی بشناسیم و برطرف کنیم، چرا که دانشی که به نام دانشاسلامی نظیر حقوقاسلامی، فلسفهاسلامی و کلاماسلامی تولید میشود، اگر معطوف به علوم انسانی نباشد یک نقص است.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر یک نقص دیگر داریم و اینکه علوم انسانی ما متاثر از علوم اسلامی شکل نمیگیرد، و در مسائل مختلف پزشکی، مهندسی، خانواده و تربیتهای اجتماعی و کل علومی که در فضای علوم انسانی به شدت با آن کار داریم، با علوم اسلامی فاصله زیادی دارد.
وی تصریح کرد: علوم انسانی که امروز در جوامع علمی و دانشگاههای کشور تدریس میشود، مصادر و منابع، کتابها و استادان آن متفاوت است و خروجیهای آن را نیز شاهد هستیم، این گسست وجود دارد، باید خلاءهای پیشآمده که موجب چالشهای جدی است را برطرف کنیم.
وی افزود: از طرفی انتظار داریم که علوم اسلامی محیط را بگیرد و اداره کند ولی اداره محیط در اختیار علوم انسانی است و علوم اسلامی تولید شده نیز بدون استفاده مانده است.
جوادی آملی اهمیت پژوهشهای اسلامی را مورد توجه قرار داد و گفت: هر کسی فراخور با امکاناتی دارد، تحقیقهایی را تولید میکند، ولی پژوهشهای اسلامی باید ناظر به علوم انسانی باشد، این اتفاق باید در حوزههای علمیه رقم بخورد و صاحبان علوم انسانی متاثر از علوم انسانی ساحتهای خود را بسازند و ایجاد کنند.
جوادی آملی گفت: پژوهشها باید مبتنی بر منابع وحیانی و عمیق باشد، از این رو ژرفنگری و نگرشهای عقلی خاص در کارهای پژوهشی بنیاد اسرا مورد توجه قرار میگیرد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی از آثار در دست ارائه بنیاد اسرا گفت: تا پایان نیمه نخست سال آینده تفسیر تسنیم که یکی از آرزوها و آرمانهای بلند آیتالله جوادی آملی بوده را ارائه خواهیم کرد، این فخر عالم تشیع است که به جامعه اسلامی تقدیم میشود، و جامعه اسلامی نیز بسیار بلند پروازانه میتواند در فضای تفسیر حرف بزند، کار بکند و یک پشتوانه عمیقی را در فضای تفسیری دارد.
معاون آموزش بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسرا نیز طی سخنانی با اشاره به اینکه آثار آیتالله جوادی آملی که مباحث درس فقه است در ۴۰ جلد انتشار مییابد گفت: تا به حال چهار جلد منتشر شده و سالانه نیز چهار جلد آن منتشر میشود.
حجت الاسلام علی روحاللهی افزود: در کنار کارهای مربوط به تنظیم و تولید آثار آیتالله جوادی آملی، چهار برنامه برای سال آینده پژوهشی پیش بینی شده، که نخستین آن نظریهپردازی و نظامسازی از کارهای این مرجع تقلید است.
وی اضافه کرد: این آثار برای نخبگان فایدههای پژوهشی دارد و برای نظامسازی اندیشه آیتالله جوادی آملی و نظریهپردازی آن نیز مفید است که در دستور کار میباشد.
روحاللهی تدوین منظومه فکری و علمی آیتالله جوادی آملی را دومین برنامه ذکر کرد و افزود: این اقدام، یا در قالب مجموعه آثار و یا به روشهای دائره المعارفی، با نمایههای موضوعی دقیقتری که محققان بتوانند استفاده کنند، خواهد بود.
وی ادامه داد: مطالعهها و پژوهشهای تطبیفی، میان رشتهای و حتی مضاف بر اساس اندیشه آیتالله جوادی آملی انجام شده، ولی هنوز در حال مطالعه است و به یک طرح پژوهشی نرسیده است.
معاون فناوری اطلاعات بنیاد اسرا نیز با اشاره به وجود ۱۰۰ پژوهشگر در این بنیاد گفت: حدود ۱۰۷ طرح پژوهشی در این بنیاد در جریان است.
وحید احمدی افزود: برخی از این طرحها چند سال امتداد یافته و برخی نیز همین امسال تبدیل به محصول شدند.
وی بیان کرد: بحثهای علمی که در فصلنامههای مختلف بنیاد اسرا از جمله شماره ۱۸ تا ۲۰ فصلنامه اخلاق و شماره ۳۳ تا ۳۶ فصلنامه حکمت اسرا است، از دیگر آثار پژوهشی به شمار میآید.
خبرگزاری رسا
لایه برداری از حقایق؛ مسئولیت پژوهشگران / تحقیقات «تسنیم» را ارائه خواهیم کرد
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی، رئیس بنیاد علوم وحیانی اسراء عصر امروز در نشستی خبری به مناسبت هفته پژوهش، با اشاره به حقائق نظام هستی، گفت: پژوهش و تحقیق در حقایقی که در نظام تکوین و اعتبار وجود دارد لازم است کارآمد باشد؛ بحثهای انتزاعی برای پژوهشگر بسیار خوب است، اما محصول تحقیق باید کارآمدی باشد.
وی ادامه داد: ژرف نگری و لایه برداری از حقایق، مسئولیت پژوهشگران است و هر چه ژرف نگری بیشتر شود جامعه از این تحقیق منتفع خواهد شد و بنیادیترین کارهای جامعه را تحقیقات رقم میزند؛ بعضی افراد ژرف اندیشی را به خصوص در قضایای الهی و فلسفی یک بدعت میدانند و این سبب میشود فضای تحقیق کند شود، چون فکر میکنند با عقل ابتدایی میتوان حقائق را جذب کرد.
مسؤول مدرسه علمیه امام حسن عسکری(ع) آمل تأکید کرد: توسعه در مباحث نظری را باید اصل بدانیم چرا که هر چه پژوهشها عمیقتر باشد در بیرون کارآمدی بیشتری خواهد داشت؛ تأکید بر شکافندگی علوم همواره در شخصیت آیت الله جوادی آملی به طور واضح وجود دارد و هر دانشی اعم از دانش فلسفه و اصول شکل گرفته و به دستاوردهای مهمی در فضای علمی ما رسیده است، حاصل همین ژرف اندیشی بوده است.
وی در ادامه با تأکید بر شکافتن علوم اظهار داشت: این ژرف نگری در همه رشتههای علوم اسلامی وجود داشت و تحقیقاتی که به صورت کتاب عرضه میشد نمایانگر این ویژگی است؛ آیت الله جوادی آملی بر اساس اینکه علم را باید شکافت، هیچگاه به همان مسائل معمول اکتفا نکرد و مباحث را چندقدم جلو برده و در نتیجه تحریر علوم اتفاق افتاد که تحریر و آزاد کردن مباحث یک علم هنر و تسلط میخواهد.
حجت الاسلام جوادی آملی در توضیح «تحریر علوم» با ذکر مثالی گفت: مرحوم خواجه طوسی به عنوان شارح اشارات بوعلی سینا آمد و اشارات را آزاد کرد که کسی نتوانست آن را تغییر دهد و حذف و نقد کند؛ آزاد سازی یک علم یعنی همه مسائل و محتوای آن فهمیده و بحث شود از همین رو کتاب اصول آیت الله جوادی آملی «تحریر الاصول» نام گرفته و با اینکه مباحث اصول امام راحل است، اما شرح و تقریر نیست بلکه تحریر و رهاسازی مباحث است.
وی با اشاره به زیر چاپ بودن جلد ۶۱ تفسیر تسنیم گفت: مباحثی که در تفسیر انجام میگیرد در جایگاه تحریر مباحث قرآنی است و آثاری که در این حوزه تحقیق و پژوهش میشود مستند به آیت الله جوادی آملی است.
رئیس بنیاد علوم علوم وحیانی اسراء در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران در خصوص پژوهش بر روی معضلات جامعه گفت: علوم اسلامی برگرفته از منابع وحیانی هستند که دارای گزارههای علمی است و رسالت حوزههای علمیه این است که در ابواب مختلف علوم اسلامی بکوشند و هر چه به وسیله عقل و نقل میتوانند استنباط کنند و اگر علوم اسلامی به علوم انسانی تبدیل نشود مستقیما به جامعه برنگشته و کارآمد نخواهد بود.
وی در توضیح تفاوتهای علوم انسانی و علوم اسلامی گفت: علوم انسانی با مهارتهای لازم به عرصه اجتماع خواهد آمد که از حوزههای علمیه انتظاراتی در این خصوص داریم؛ در ابتدای انقلاب فقه سیاسی منبعی شده است تا قانون اساسی نوشته شود و مبتنی بر علوم اسلامی علم انسانی به عنوان قانون ساختند و اگر این منطق ادامه پیدا کند و کسانی در مجلس قرار میگرفتند که فهم درستی از علوم اسلامی داشتند مسیر قانونی کشور به گونه صحیح تری بود.
وی با اشاره به شؤون مختلف مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس فقط حیث قانون گذاری ندارد، اما اصلیترین حیثیت نمایندگان است که بتوانند مبتنی بر مصادر اسلامی قانونی تنظیم کنند که برای جامعه مفید باشد؛ بین علوم انسانی و اسلامی گسست وجود دارد و نقص بزرگ تأثیر نگرفتن علوم انسانی ما از فضای دینی است و ما در حوزههای علمیه باید این نقص را بشناسیم و برطرف کنیم.
این استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه علوم انسانی فعلی مصادر و منابعی متفاوت دارد و خروجیها آنها متفاوت است؛ اظهار داشت: حوزههای علمیه تولیدات اسلامی داشته باشند و صاحبان علوم انسانی از منابع وحی پی ببرند؛ آیت الله جوادی میتوانند ارشاد کنند، اما تولید علم در این ساحت به هیچ وجه کار آسانی نیست؛ چیزی که جوامع را اداره میکند علوم انسانی است.
وی با اشاره به نوشتهها و یادداشت های ۶۰ ساله آیت الله جوادی در آرشیو بنیاد اسراء و ۷۰ سال کار مستمر علمی ایشان، گفت: اکنون جلد ۷۰ تفسیر تسنیم در حال کار زیر نظر استاد جوادی بوده و ۴۰ سال است که این کلان پروژه در حال اقدام می باشد؛ ایشان سرمایه ملی، اسلامی و بشری هستند و این امر متعلق به کسی نیست و این را حفظ میکنیم و سعی میکنیم مباحث مختلفی علمی ایشان را بیشتر تحقیق و منتشر کنیم.
رئیس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با اشاره به پایان تفسیر تسنیم گفت: در پایان شهریور سال ۱۴۰۱ تمام تحقیقات تفسیر تسنیم را ارائه خواهیم کرد.
حجت الاسلام جوادی آملی در پایان در پاسخ به سؤال یک خبرنگار مبنی بر اینکه «معضلات جامعه که روزبه روز در حال افزایش است، چه زمانی حل خواهد شد؟» گفت: اگر آیت الله جوادی آملی ۴۰ سال بالای منبر باشد و از قرآن و تفسیر بگوید، تا زمانی که عدالت اجتماعی، عدالت اقتصادی و عدالت سیاسی در جامعه تثبیت نشود، فایده ای نخواهد داشت؛ جامعه باید به عدل برسد چرا که جامعه به عدل رسیده رشد خود را پیدا میکند و مهمترین هدف جامعه اسلامی تحقق عدالت است.