12 05 2019 289100 شناسه:
image
حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی ‌جوادی آملی:

جامعه اسلامی بایستی از نظر آگاهی، شناخت و معرفت بر همه جوامع برتری و رجحان داشته باشد

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: با آغاز ماه مبارک رمضان، سلسله سخنرانی های حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی با موضوع «ماه رمضان و حیات اجتماعی» بعد از نماز جماعت ظهر و عصر در مسجد هدایت شهرستان آمل برگزار می گردد.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی اسراء: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی در سخنانی به تبیین نقش مهم و اساسی ماه مبارک رمضان در تحکیم حیات اجتماعی جامعه پرداخت و بیان داشت: سوال مهمی که در این ماه مبارک مطرح می شود این است که ماه رمضان برای زندگی و زیست اجتماعی ما تا چه حدّ و میزانی مؤثر، مفید و سودمند است؟! و این ماه مبارک، چه آثار، ثمرات و نتایجی برای جامعه و زندگی اجتماعی ما در پی دارد؟! چون برخی سؤال می‌کنند دین برای افراد جامعه چه فایده‌ای دارد؟! آیا حقیقتا دینداری و انجام بندگی خدا و اطاعت و تبعیت از دستورات الهی و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) برای جامعه، اجتماع و زیست تربیتی و اخلاقی انسان مفید فایده هست یا نه؟! آیا دین فقط یک سلسله وظایف فردی است و برای احیای انسان‌ها به لحاظ فردی مؤثر است یا نه در ساخت یک جامعه انسانی و حیات اجتماعی نیز دین و دستورات دینی و آموزه‌های آن کارآمد هستند؟! پاسخ ما این است که اصلاً بدون تعالیم والای انبیای الهی ما نمی‌توانیم یک اجتماع درست و شایسته‌ و یک زندگی اجتماعی صحیح و مناسبی را برای خودمان ایجاد کنیم.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: برای پاسخ به اینگونه مسائل مطرح شده بایستی که مطالبی را از باب مقدمه بگوییم. مثل اینکه آیا انسان در زندگی‌اش هدفی دارد یا نه؟ وقتی از خیلی افراد سؤال می‌کنند که هدف شما از زندگی چیست؟ نمی دانند! در حالی که مگر می‌شود انسان بدون هدف و مقصد باشد؟! اصلاً چه چیز در این عالم بدون هدف است که انسان بدون هدف باشد؟! همه موجودات را خدای عالم هدفمند آفریده است ﴿رَبُّنَا الَّذِی أَعْطَی كُلَّ شَی‏ءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَی﴾[1] هیچ موجودی در این عالم سرگشته، حیران و سرگردان نیست. همه عالم به سمت هدف و مقصدی در حرکت هستند و خدای عالم مقصد و مقصودی برای همه موجودات عالم تعریف کرده است.

وی با اشاره به آیات کلام الله مجید خاطرنشان کرد: یک جواب کلی در قرآن هست که این جواب را خدای عالم با عبارت‌های مختلف بیان فرموده است، می فرماید ﴿إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ راجِعُونَ‏﴾[2] هیچ کدام از ما بی‌هدف نیستیم، همه ما به سمت خدای عالم در حال بازگشتیم، خدا مرجع، ملجأ و مأوای همه ماست ﴿إِلَیهِ أُنِیبُ﴾[3] بازگشت همه موجودات از جمله انسان به سمت پروردگار عالم است ﴿إِلَیهِ تُقْلَبُونَ﴾[4] ﴿إِنَّا إِلَی رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ﴾ انقلاب و تحول همه موجودات به سمت پروردگار عالم است ﴿إِلَی اللَّهِ تَصِیرُ الْأُمُورُ﴾[5] همه امور به سمت خدای عالم است، لذا هیچ موجودی در این عالم نیست مگر اینکه مقصد و مقصودی دارد و آن خدا و جلوه‌های او و اسمای حسنای اوست، این یک جواب کلی و اجمالی است، همین جواب را خدای عالم در قرآن تشریح، تبیین و معنا کرده و ما را به آن هدف و مقصد رهنمون ساخته است.

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی ‌جوادی آملی به بیان ویژگی های «انسان هدفمند» پرداخت و تصریح داشت: انسان هدفمند با آن انسان بی‌هدف تفاوت جوهری دارد، از جمله اینکه یکی از مسائلی که در باب حرکت می‌گویند این است که اگر انسان هدف نداشته باشد اساسا حرکت نمی‌کند! به عبارت دیگر حرکت، تحوّل، تعهّد، انگیزه، تلاش و کوشش همه و همه مرهون هدفمندی است. در واقع حرکت، سعی و تلاش بدون هدف و غایت بی‌معنا و بی‌هویتی است لذا خدای عالم در قرآن می‌فرماید ﴿أَ یحْسَبُ الْإِنسَانُ أَن یتْرَكَ سُدی[6] آیا انسان بیهوده، بی‌هدف و بی‌مقصد آفریده شده است؟!

وی در بخش دیگری از سخنان خود به اهداف اجتماعی دین اشاره کرد و ابراز داشت: خدای عالم در قرآن مجید یک هدف کلان و بزرگ را در بعد اجتماعی به ما معرفی کرد که همگان باید به آن هدف نهایی و اصلی توجه کنیم و سعی کنیم که این هدف را هیچ وقت گم نکنیم، می فرماید ﴿وَ كَذلِكَ جَعَلْناكُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِتَكُونُوا شُهَداءَ عَلَی النَّاسِ﴾ هدفی که خدای عالم برای امت و جامعه اسلامی منظور دارد این است که این جامعه بایستی از نظر آگاهی، شناخت و معرفت بر همه جوامع برتری و رجحان داشته باشد! این برتری معاذالله به معنای تسلط دنیایی نیست، تسلط دنیایی جز تکبر و غرور برای جوامع چیزی به همراه نمی‌آورند بلکه منظور از این سلطه، سلطه الهی است یعنی امت اسلامی که بهره‌مند از دو منبع اصیل قرآن و عترت است به عنوان سرآمد همه جوامع شناخته بشود.

مدیر مدرسه علمیه امام حسن عسکری علیه السلام خاطرنشان کرد: حتماً باید همه تلاش کنیم و یک هدفی را برای خود مشخص کنیم، اکنون که در ماه مبارک رمضان هستیم فرصت خوبی است تا  یک هدفی برای خودمان مشخص کنیم که در این ماه طهارت نفس، اخلاق زیبا و شایسته، دوری کردن از همه آنچه که تنبلی و کسالت و بی‌توجهی به اهداف والای انسانی است، را مورد توجه قرار دهیم و متعّدانه نسبت به شب و روز این ماه و افطار و سحرهای این ماه خودمان را متوجه کنیم، که امیدواریم إن‌شاءالله توفیق درک درست و شناخت صحیح اهداف خود را در مسیر زندگی داشته باشیم.

پاورقی.................

[1]. سوره طه، آيه50.

[2]. سوره بقره، آيه156.

[3]. سوره شوری، آيه10.

[4]. سوره عنکبوت، آيه21.

[5]. سوره شوری، آيه53.

[6]. سوره قيامت, آيه36.


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات