پايگاه اطلاع رساني اسراء: حجت الاسلام علي روح الهي معاون پژوهشي پژوهشگاه علوم وحياني معارج در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني اسراء به تشريح برنامه هاي پژوهشگاه معارج در هفته پژوهش و تبيين چشم اندازهاي پژوهشي پژوهشگاه معارج در حوزه هاي مختلف پرداخت. در ادامه توجه شما را به بخش اول این مصاحبه جلب می کنیم.
پايگاه اطلاع رساني اسراء: با سلام و تشکر از وقتي که اختصاص داديد. با توجه به نزديک شدن به ايام هفته پژوهش، فرصت مناسبتي است تا علاقمندا ن به مباحث علمی و پژوهشی را از برنامه ها، عملکرد و فعاليت هاي يک سال گذشته پژوهشگاه معارج مطلع کنید و همچنين بفرماييد پژوهشگاه معارج چه برنامه هاي خاصي را براي هفته پژوهش در نظر دارد؟
حجت الاسلام علي روح الهي: با توجه به ايام هفته پژوهش، اکثر مراکز پژوهشي مراسم رونمايي، تببيين و توضيح فعاليت هاي پژوهشي خود را در دستور کار قرار مي دهند چرا که در حقيقت سال نو پژوهشي کشور از هفته پژوهش آغاز مي شود، در همين راستا پژوهشگاه معارج دو برنامه ويژه را به مناسبت هفته پژوهش در نظر دارد؛نخست، نشست علمي و تخصصي «حركت و زمان از ديدگاه علامه جوادي آملي» و «رونمايي از شش جلد رحيق مختوم از جلد يازده تا جلد شانزده» كه به مبحث حركت و زمان اختصاص دارد كه اين برنامه در دانشكده علوم انساني دانشگاه تهران و در روزهاي پاياني هفته پژوهش برگزار خواهد شد؛ در اين نشست علمي از اساتيد حوزه و دانشگاه دعوت شده است که در قالب يک نشست تخصصي در خصوص مبحث حرکت و زمان با محوريت نظريات آيت الله العظمي جوادي آملي به گفتگو و تبادل نظر بپردازند.
ويژه برنامه ديگر پژوهشگاه معارج براي هفته پژوهش اين است که سعي خواهد شد با حضور تمامي پژوهشگران در محضر حضرت آيت الله جوادي آملي باشيم و از بيانات ايشان استفاده كنيم و در حاشيه اين برنامه, پژوهشگر برتر, پژوهش برتر و مدير پژوهشي برتر بر اساس شاخص هايي که تعيين شده، معرفي و از آنان تجليل خواهد شد. همچنين نمايشگاهي در سه بخش شامل مجموعه آثار توليدشده پژوهشگاه معارج در مدت بيست سال فعاليت پژوهشي و تحقيقي پژوهشگاه، آثار پژوهشي توليد شده در سال 94 تا اکنون و نيز آثار در دست پژوهش به نمايش در خواهد آمد.
پايگاه اطلاع رساني اسراء: عملكرد پژوهشي پژوهشگاه معارج در يك سال اخير را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
حجت الاسلام علي روح الهي: در زماني که بنده عهده دار اين سمت شدم، يک خلاء بزرگ در پژوهشگاه وجود داشت و آن مجموعه اي از آثار حضرت استاد جوادي آملي اعم از دستخطها، يادداشتها و دروس ايشان بود که تا آن زمان هنوز منتشر نشده بودند؛ بنابراين براي رفع اين خلاء در گام اول يک طرح پنج ساله تنظيم شد كه در يك سال و نيم اول درس تفسير معظم له يعني تفسير تسنيم تا درس روز حضرت استاد آماده انتشار گردد به روز شود كه الحمدلله در سال 93 و اوايل سال 94 اين مهم انجام شد و 35 جلد تسنيم در اين يك سال و نيم کار پژوهشي اش به اتمام رسيد که چاپ آنها منوط به بازنگري نهايي حضرت استاد است.
همچنين متوجه شديم که طي اين بيست و يک سالي که حضرت استاد به تديس درس خارج فقه پرداخته اند، به آثار فقهي ايشان پرداخته نشده و يا تنها به تقريرات اساتيد ايشان پرداخته شده و عملا به درس فقه ايشان و يادداشتهاي فقهي ايشان که بالغ بر بيست و يک دفتر مي شد كمتر پرداخته شده است؛ بنابراين «موسوعه فقهي چهل جلدي» ايشان در دستور كار قرار گرفت كه از اول سال پژوهشي 94 يعني در آذر ماه 94 اين طرح کليد خورد که انشاالله در طي دو سال آينده، مجموعه مباحث فقهي ايشان در چهل جلد مستقل به زبان فارسي و عربي توليد و منتشر خواهد شد.
برنامه سومي كه مدنظر قرارگرفت توسعه مجلات علمي پژوهشي بود، پژوهشگاه با يك فصنامه پژوهشي در حوزه حكمت اسلامي فعاليت ميكرد، در حالي که انديشه حضرت استاد در مباحثي مانند اخلاق و تفسير و يا يادداشتهاي ايشان اگر ميخواست به كتاب تبديل شود شايد چندين سال طول ميكشيد لذا خلاء مجلات علمي پژوهشي به شدت احساس مي شد در نتيجه دو مجله علمي پژوهشي ديگر به نام فصلنامه «اخلاق وحياني» و فصلنامه «علوم قرآن و تفسير معارج» به مجلات افزوده شد و سعي شده در هر شماره از اين سه مجله يک مقاله به قلم حضرت آيت الله جوادي آملي منتشر شود. عملاً با اين سه فصلنامه در خصوص يادداشتهاي روزانه حضرت استاد به سرعت در اختيار محققان و پژوهشگران قرار ميگرفت.
اين سه برنامه در حوزه آثار تنظيمي حضرت استاد بود که قدمهاي خوبي در اين زمينه برداشته شد و سعي ما اين است که در سال پژوهشي پيش رو يعني تا آذر 96 در بحث آثار مستقيم حضرت استاد همه آثار توليد بشود.
پايگاه اطلاع رساني اسراء: در خصوص آثاري که برگرفته از منظومه فکري آيت الله العظمي جوادي آملي و در راستاي تبيين و بسط انديشه ايشان، توليد شده باشد، چه اقداماتي صورت گرفته است؟
حجت الاسلام علي روح الهي: در کنار اقدامات و برنامه هايي که ذکر شد، ما هيچگاه از آثاري كه بر اساس انديشه معظم له و يا پژوهش هايي که بر اساس نظريات و منويات ايشان باشند غافل نبوديم، به همين دليل دو پژوهشكده جديد به صورت رسمي در پژوهشگاه معارج فعال شدند؛ يكي پژوهشكده «فرهنگ و تمدن اسلامي» و ديگري «مركز تدوين كتب درسي». اين دو پژوهشکده به هدف بسط منظومه انديشه اي حضررت استاد و نيز كاربردي كردن انديشه ايشان به منظور ورود به جامعه اسلامي و تمدن سازي تشکيل و راه اندازي شدند كه فعاليتهاي خوبي نيز تاکنون داشته اند.
در پژوهشکده «فرهنگ و تمدن اسلامي» طرح کلان «جامعه متعالي» در حال انجام است که از طرح هاي کلان و مهم پژوهشگاه معارج است که شامل قريب به صد پروژه و زير مجموعه دارد که در چهار فصل در حال تنظيم مي باشد؛ از جمله اينکه شاخص هاي جامعه متعالي که بايد با نگاه کاربردي و در نظر داشتن نيازهاي جامعه تبيين گردند به عنوان مثال در بحث امنيت که از شاخص هاي جامعه متعالي است در اينجا مطالعه مي شود که بر اساس انديشه آيت الله جوادي آملي مقصود ما از امنيت داخلي و امنيت خارجي چيست و به همين روال ديگر مباحث مربوط به اين موضوع بررسي، پژوهش و تبيين خواهد شد.
پايگاه اطلاع رساني اسراء: براي جمع بندي اين بخش از گفتگو اگر مطلبي ناگفته مانده است، بفرماييد.
حجت الاسلام علي روح الهي: اگر بخواهيم خروجي اين يک سال را در يک نگاه مورد ارزيابي قرار دهيم بايد گفت، 144 پروژه تعريف شد که وقتي ما صحبت از پروژه مي کنيم مقصود جلد کتاب است؛ يعني 144 جلد کتاب امسال در دستور پژوهش و تحقيق قرار گرفت و با توجه به زمانبري آثار، 17 اثر مستقيم از خود حضرت استاد به چاپ رسيد. همچنين در سال قبل 8 شماره از مجموع سه مجله علمي پژوهشي پژوهشگاه معارج منتشر شد و هفت کتاب از مجموع آثار برگرفته از منظومه فکري و انديشه هاي حضرت استاد توليد و منتشر شد و نيز سه کتاب در بخش تدوين کتب درسي به ثمر رسيد که دو اثر با همکاري سازمان کتب دانشگاهي «سمت»، بر اساس قراردادهاي همکاري فيمابين منتشر شد که در نتيجه عملاً براي اولين بار دو اثر از مجموعه آثار حضرت استاد در فهرست کتب دانشگاهي کشور قرار گرفت. لذا فعاليت هاي پژوهشگاه را مي توان مثبت و رو به جلو ارزيابي کرد.
پایان بخش اول