19 07 2023 1707472 بطاقة تعريف:
image
حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی:

نباید نهضت حسین بن علی را محدود به فرقه ای خاص دانست / این حرکت به همان امتداد بعثت پیامبر، حرکتی جهانی و بشری است

مراسم عزاداری و سوگواری شهادت سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) در دهه اول ماه محرم الحرام با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی و با موضوع «نهضت حسینی حقیقت جهانی و بشری»، در  مسجد هدایت شهر آمل برگزار می شود.

مراسم عزاداری و سوگواری شهادت سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) در دهه اول ماه محرم الحرام با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی و با موضوع «نهضت حسینی حقیقت جهانی و بشری»، در  مسجد هدایت شهر آمل برگزار می شود.

 

حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی در شب اول سخنرانی خود اظهار داشتند: پرسش اساسي که در رابطه با اين نهضت و جوامع اسلامي و جامعه ما مطرح است اين است که نسبت ما با جريان کربلا و نهضت عاشورا که حدود 1400 سال قبل اتفاق افتاده است چيست؟ آيا نسبتي بين ما و آن نهضت وجود دارد؟ آيا ما ميتوانيم الگويي و نمونهاي از آن نهضت براي امروز جامعه ما داشته باشيم؟ يا صرفاً يک سلسله مراسم و عزاداري و احياناً اطعام و نظاير آن است مثل ساير مراسم! آيا ما صرفاً به عنوان يک مراسم و عادت ماه محرّم را بزرگ ميشماريم يا نه، بناي بر تحکيم عقايد است، بناي بر تعظيم شعائر است، بناي بر احياء سنتهاي الهي و اماته بدعتها و انحرافها و تحريفها است؟ اين دو نگاه خيلي متفاوت است.

ایشان ادامه دادند: عدهاي ممکن است فکر کنند که اين برنامههايي که در ماه محرّم صورت ميپذيرد صرفاً يک سلسله برنامههاي عادي و رسوم و مراسم و عادات است و به عنوان اينکه مثلاً ما ثواب ببريم اجر ببريم با گريستن و گرياندن و در مجالس شرکت کردن و اطعام نمودن و عزاداري بر پا کردن يک ثوابي ببريم! اين مسئله را بايد براي خودمان حلّاجي کنيم. امروز ديگر فرصت اين نيست که بخواهيم با يک سلسله مسائل سنّتي و عادي شرايط اجتماعي و حيات سياسي و انساني و تربيتي و اخلاقي خود را بدون توجه به اين مباني و اين اصول پيش ببريم. پرسش اصلي اين است که آيا ميتوانيم از اين منبع جوشان نهضت سالار شهيدان براي خود ذخيرهاي بياندوزيم افکارمان را نظراتمان را سيره و سنت زندگيمان را با گونه ديگري از مسائل آشنا کنيم؟

این استاد حوزه و دانشگاه ابراز داشتند: دعايي است که همواره همه ما بدان توصيه شدهايم که خدايا، «اللّهمّ أحينا»؛ خدايا ما را زنده بدار به آنچه که حسين بن علي و ياران و اصحابش را زنده داشتهاي! و بميران براساس همان فرهنگ و مکتبي که حسين بن علي براساس آن مکتب زندگي کرد و مُرد و شهادت را پذيرفت! بنابراين اين نکته قابل توجه است که آنچه را که ما از محرّم به يادگار داريم و آنچه که از محرّم و شعائر پايدار براي خود زنده نگاه ميداريم در حقيقت ما، هويت ما وجود ما اثرگذار است و بنا نيست به عنوان يک امر عرضي مهمان چند روزه يا حداکثر دو ماهه اين نهضت باشيم. آمدهايم تا افکار، انديشهها، آراء و نظرات حسين بن علي در زندگي سرلوحه وجودمان قرار دهيم به او اقتداء کنيم و به سنتش و سيرهاش تأسي بجوييم.

ایشان بیان داشتند: اگر ابراهيم بنيانگزار توحيد بود و بزرگمبارز عليه شک و بتپرستي بود، حسين بن علي(عليهما آلاف التحية و الثناء) بزرگمبارز عليه ظلم، ستم و بدعتها و سنتهاي غلط و تحريفها و انحرافها است. به همان ميزاني که ابراهيم خليل پرچم توحيد را در آن سرزمين برافراشت و خداي عالم آتش را براي او گلستان کرد و به آتش فرمان داد که براي ابراهيم بَرد و سلام بشود، آن کساني که نهضت حسين بن علي را و مرام و مسلک او را دنبال ميکنند که عليه ظلم، تبعيض، فساد، انحراف، تحريف، کجرويها، بدفهميها و نظاير آن قيام کرده است براي امروز ما الگو است. به همان ميزاني که خداي عالم به پيامبر و امتش فرمود: ﴿قَدْ كانَتْ لَكُمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ في‏ إِبْراهيمَ وَ الَّذينَ مَعَهُ﴾، در باب حسين بن علي هم همينطور است اين 72 تن رادمردي که در رکاب حسين بن علی اينگونه ايثارگرانه جانفشاني کردهاند اينها همان ﴿وَ الَّذينَ مَعَهُ هستند همراهان، مصاحبان، حواريون حسين بن علياند که اينها توانستند اينگونه اين نهضت را رشيد، متعالي و والا به جهانيان معرفي کنند.

ایشان سپس اظهار داشتند: بنابراين اين سخن که آيا مناسبات ما با 1400 سال قبل چيست و آيا ميتوانيم از نهضت حسيني الگويي براي امروز خود داشته باشيم، يک سؤال زنده و جواب زنده براي او هست از قرآن الهام ميگيريم.

استاد مرتضی جوادی آملی بیان داشتند: عدهاي بيرون از جريان اسلام خيلي تلاش دارند تا قصه کربلاي ابي عبدالله و نهضت عاشورا را به يک طايفه يا يک نژاد منحصر کنند محدود کنند. براي اينکه اين نهضت را بکوبند محدود کنند خلاصه کنند می گویند این برای يک تاريخي، يک جغرافيايي، يک نژادي، يک قبيله و طايفهاي، يک قومي، يک فرقهاي با اين تعينات خاص بوده،این افراد میخواند اين نهضت را خاموش کنند و تبديل کنند به يک مراسم. ميگويند خيلي خوب، شما ميخواهيد محرّم برنامه عزاداري داشته باشيد، داشته باشيد يک مراسمي است مثل ساير مراسم! مثل ساير رسومات!

ایشان ادامه دادند: اين نوع تفکر براي ما شيعيان هم به گونه ديگري دارد اتفاق ميافتد. ما هم داريم جاهلانه و بدون اين مسئله و شناخت لازم و ناآگاهانه اين حرکت بشري و جهاني را محدود ميکنيم و منحصر ميکنيم به فرقه شيعه. اين نهضت مال شيعيان نيست اين نهضت مال جامعه اسلامي هم حتي نيست. اين به همان امتداد بعثت پيامبر و رسالت پيامبر گرامي اسلام گسترده است، جهاني است و بشري است اين را بايد خيلي دقت بکنيم.

 

لازم به ذکر است این مراسم به مدت ده شب از شب اول محرم (سه شنبه 27 تیر ماه) بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء ساعت 21:30،  در محل حسینیه هدایت طایفه آملی واقع در آمل، پایین بازار برگزار است



​​​​​​​لینک پخش زنده مراسم : https://el.esra.ir/ch/ostad-morteza-javadiamoli

​​​​​​​


دیدگاه شما درباره این مطلب
أضف تعليقات